2019. szeptember 14., szombat

DÉLELŐTT | 
A megkövéredett fülű, engedetlen nép

Igehely: Róm 10:18-21; Kulcsige: 10:21 „Izráelről viszont így szól: «Egész nap kitártam karjaimat az engedetlen és ellenszegülő nép felé.»”

Izráel, Isten választott népe megvetette Isten szavát. Hűtlenek lettek, hiábavalóságokkal bosszantották Istent. Bár nem úgy viselkedtek, amint illett volna Isten népéhez, mégis büszkék voltak arra, hogy ők a kiválasztott nép. Isten az Ő szíve fájdalmában odafordult a „nem néphez”, s „bolond nemzettel” bosszantotta őket (5Móz 32:21). A zsidók szemében a népek ma is csak lenézett pogányok. Ám engedetlenségük kegyelmet hozott nekünk. Sokkal nagyobb áldásban részesültünk, mint gondolhattuk volna. Hisz az ő elestükkel Isten minket emelt fel. A megtérés, az örök élet útja számunkra is megnyílt Krisztusban. Istenre találtak azok, akik Őt nem is keresték, nyilvánvaló lett azoknak, akik még csak nem is érdeklődtek felőle. Legyen hálás a szívünk Istennek ezért a nagy szeretetéért!

Azonban Isten szerető szívén még ma is ott van Izráel. Szerte a világon térnek meg a zsidók, felismerve Krisztust Messiásuknak. Sok nyomorúságon vezette át őket Isten, de a próféciák sorra mind beteljesednek. Követed az eseményeket? Imádkozol-e Izráelért?

Kelemen S. Sándor

DÉLUTÁN | 

Elment és kiváltotta

Igehely: 2Sám 7:18-29

Dávid király mélyen, bensőségesen szerette az Urat. A Nátán próféta által hozott üzenetre válaszként leborult az Úr előtt, és magasztalta Őt. Melyik Isten olyan, mint az Úr? Nincs hozzá fogható. Csak személyesen őérette, Dávidért mennyi mindent cselekedett, és milyen nagy dolgokat jelentett ki neki a jövőre nézve is! Isten pedig hűséges önmagához, és véghezviszi akaratát.

De az egyén mögött ott van a nép. Istennek Dávid önmagában is fontos, de az is, hogy népe érdekében az Ő kezében használható eszköz legyen. Ezért hangsúlyozta Isten róla már az elején, hogy egy szíve szerint való férfira talált. Istennek mi is fontosak vagyunk egyénenként, de szüksége van ránk, hogy általunk másokat is elérjen, mert ők is fontosak Neki.

Istennek fontos Izráel. Melyik nép olyan, mint ők? Ő hívta életre őket, Ő vezérelte őket, s amit mindmáig Isten legnagyobb csodájaként emlegetnek a zsidók: Ő hozta ki őket az egyiptomi fogságból. Meghallgatta kiáltásukat, és szabadítót küldött a számukra. Nincs még egy ilyen Isten, és még egy ilyen nép!

Kelemen S. Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.