2019. szeptember 22., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Változzon meg a gondolkozásmódunk!

Igehely: Róm 12:1-2; Kulcsige: 12:2 „És ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes.”

Egy embert el akartak tántorítani a Krisztusba vetett hitétől, miközben mindenféle kétes olvasmányt ajánlottak neki. Erre ő előhozta öreg Bibliáját, melynek címlapjára a földgömb volt rajzolva, fölötte a ragyogó nappal, ezzel a felirattal: „Suficit orbi” - elég az egész világnak. (P. L. Illuszt. gyűjt. 205 old.) Amit Isten készített az elég az egész világnak. Irgalmassága által megváltotta a világot, elfogadta Jézus Krisztus golgotai áldozatát, így megnyitotta az embernek a hozzá visszavezető utat. Azáltal változhat meg minden ember élete, hogy visszatér Istenhez és elfogadja Krisztus helyettes áldozatát. Elveszettből lehet Isten megtalált gyermeke. Aki átélte a bűnbocsánat teljességét az nem tud már úgy élni, ahogy korábban élt. Benne van a vágy, hogy Istennek éljen, megküzdve a régi élet „beidegződéseivel” is, amit le tud győzni a Szentlélek ereje által. Arról beszél igénkben Pál apostol, hogy szánjuk oda egész testünket Istennek, mert ez Istennek tetsző, és ne engedjük, hogy a régi gondolkozás visszatérjen és kárt tegyen bennünk. Változzon meg a gondolkozásunk, ne igazodjunk a világhoz, hanem fejlesszük ki magunkban az új gondolkozást, mely Isten akarata szerinti és elég a boldogságunkhoz. Vagy a világhoz igazodunk, ami mögött ott a tisztátalanság és a világ fejedelme, vagy Istenhez, aki szeret, irgalmas és jó terve van velünk. Az új gondolkozásunkat a Szentlélek tudja irányítani helyesen az Ige által. A Szentlélek mindig Istenhez igazít vissza a Jézus példája által. Sokszor megszólal bennünk, bátorít és azt mondja: ezt Jézus is így tette vagy tenné, ez a helyes; vagy dorgál: ez nem volt jézusi lelkület, ez nem jó így, ebből változz meg.

- Isten irgalmából van új élet. Ez a nagy ajándék Istentől az embernek.

- Hálából teljes odaszánás Istennek. Ez az ember válasza Istennek.

- Isten akaratát cselekedni. Erre késztet bennünket a Szentlélek egy életen át.

Elmélkedésre szánt kérdések:

1.Mivel töltesz legtöbb időt? A gondolkozásodat mi befolyásolja leginkább?

2. Volt-e már úgy, hogy Isten igéjéről gondolkoztál éjjel és nappal? (a Biblia arról ír, hogy van ilyen: Zsolt 1:2)

3. Ahogy a napok telnek, jellemző-e rád, hogy növekedsz és egyre krisztusibb az életed?

Budai Lajos

Imaáhítat: 

Imádkozzunk küzdelmeinkben győzelemre segítő rendíthetetlen bizalomért! – Zsolt 86:3-7

Bibliaóra: 

Értékeljük a szolgálatot! – 1Kor 9:7-23 (1Kor 9:16)

DÉLUTÁN | 

Bölcs beszéd, bölcs élet

Igehely: Péld 12:13-28 (12:12-27)

Az istentelen élet megmutatkozik úgy a beszédben, mint az életvitelben. Az istentelen ember előtt nincs mérce, nincs mihez igazodnia, ezért bármit megenged magának és bármi áron megszerezi azt, ami neki kell. A beszédben is ígér mindent, de nem teljesíti, a szaván sem lehet elmenni. Úgy gondolja nem lesz semmilyen következménye szavainak és tetteinek. Nem is látszik mindig azonnal a következménye, de hosszú távon mindenképp szembesülnie kell azzal és az ítélettel is. „A vétkes ajak veszedelmes csapda.” (13.v.) „A bűnösök élete bajjal lesz tele.” (21.v.) „A bűnösöket pedig tévelygésbe viszi saját útjuk.” (26.v.) „Utálja az Úr a hazug ajkat.” (22.v.) Ha egymás mellé tesszük ezeket a következményeket lesz, miért aggódniuk, akik ebben az életformában élnek. Az Úr Jézus azt mondja, hogy ez az út a veszedelemre visz és sokan vannak akik azon járnak. (Mt 7:13)

Viszont lehet más életet választani, de ez valóban tudatos döntés kérdése. Ha elfogadjuk a Jézus Krisztus által felkínált életet, akkor Isten megtisztít és igazzá tesz. Az igaz út Isten útja és áthatja az a bölcsesség, ami tőle való. Sok szépet él át az, aki ennek az útnak a követője lesz. „Az igaz kikerül a bajból”, mert van, aki felemelje. (13.v.) „A bölcs hallgat a tanácsra”, hisz lesz, aki tanácsolja. (15.v.) „Az okos leplezi szégyenét”, nem dicsekszik azzal, ami szégyenletes. (16.v.) „Aki igazán szól, az igazat mondja el”, nem hazudik. (17.v.) A beszéde gyógyító lesz és olyan tanácsokat ad, amelyek felvirágoztatják az életet. Isten támogatását élvezi az igaz ember. Nem fitogtatja tudását, de szükség idején előjön belőle, és szolgál vele. Hatással van másokra is beszédével és életvitelével, szorgalmas, gyarapodik és életrevaló, vidám ember.

Két út, kétféle életvitellel, kétféle következménnyel. Mi választottuk-e már az Istentől valót? Ha igen, tartsunk ki rajta, és ne térjünk el tőle, mert ez vezet az életre. Mind boldog, aki féli az Urat és az Ő útjain jó nyomokat hagy maga után, és az út végén örökli Isten országát. Ezt mondja a Biblia, és mi teljes szívvel hisszük, ezért hirdetjük mindenkinek.

Budai Lajos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!