2019. szeptember 28., szombat

DÉLELŐTT | 
Krisztust öltsük magunkra!

Igehely: Róm 13:11-14; Kulcsige: 13:14a „Hanem öltsétek magatokra az Úr Jézus Krisztust.”

Pál apostol erőteljes felhívást intéz ma felénk: ébredjünk fel az álomból, mert az idő nagyon múlik, az üdvösség pedig közelebb van hozzánk, mint mikor hívővé lettünk. A lelki alvók azok, akik a kísértés órájában elaludtak és megalkudtak bűnökkel, amelyek bemocskolták testüket, lelküket és a gyülekezetet is. Pál megnevezi ezeket a bűnöket azért, hogy magára ismerjen az, aki csapdába esett. De az Úr Jézussal való kapcsolat megújítása változást hoz. Ő a fegyver minden bűn ellen, Őt kell „felölteni”, hogy a testi vágyak ne uralkodjanak bennünk.

Kedves olvasó, ha most úgy olvasod ezt az áhítatot, hogy te is egy elesett, alvó ember vagy, akkor ideje felébredned. Ne várd meg, amíg Isten drasztikusan szól. Használd ki a neked adott lehetőséget a megújulásra. A bűntől, bűnbánat és bűnvallás által szabadulhatsz meg az Úr Jézus bocsánata által. Az Ige azt mondja: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz Ő: megbocsájtja bűneinket, és megtisztít minden gonoszságtól.” (1Jn 1:9) Ezt vedd halál komolyan és ne maradj a régi állapotodban! Állj helyre és rendezd az életed a testvérekkel, a gyülekezettel is. Az Úr pedig felemel és megerősít. Megajándékoz tiszta örömmel és tőle való békességgel.

Budai Lajos

DÉLUTÁN | 

Csendességet eredményező szó

Igehely: Péld 22:10-12

Salamon király egy megfigyelését írja itt le: „Ha elűzöd a csúfolót elmegy vele a perlekedés, megszűnik a peres ügy és a gyalázat.” (10.v.) A csúfolkodó ember kilesi embertársa gyengéjét és rosszindulatú megjegyzéseket tesz rá, ezzel pedig viszályt szít a közösségben. Sajnos ma is vannak csúfolódó emberek, akik keresve keresik, hogy milyen módon tudnának valakivel gúnyolódni. Van, aki a csúfoló mellé adja magát és együtt gúnyolódnak. Salamon azt tanácsolja, hogy űzd el a csúfolót és megszűnik az ellenséges hangulat. Ez konfliktussal járhat, de a megtisztulás végül javára válik a munka -, vagy a gyülekezeti közösségnek. A gúnyolódásból viszont, keserves bűnbánattal meg lehet térni. A szív megtisztulhat a Szentlélek ereje által, ha őszinte a megszomorodás a csúfolkodó magatartáson. Így a megtisztult szívből jóindulatú beszéd jön ki, ami nem rombol többé, hanem épít. Még a király is barátja, mondja igénk. „Irgalmasság és hűség összetalálkoznak, igazság és békesség csókolgatják egymást.” (Zsolt 85:11)

Legyen az a kérésünk ma este Isten felé, hogy ne legyen csúfolódás a szívünkben és ne legyen ránk jellemző a hűtlenség se beszédben se tettekben.

Budai Lajos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!