2020. április 12., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Mondjátok el, hogy feltámadt!

Igehely: Mt 28:1-10; Kulcsige: Mt 28:7 „És menjetek el gyorsan, mondjátok meg a tanítványainak, hogy feltámadt a halottak közül, és előttetek megy Galileába: ott meglátjátok őt. Íme, megmondtam nektek.”

A nyugalomnap után, egy új hét kezdetén történt az a csoda, mely mind a mai napig az Élet győzelmét hirdeti a Halál felett. A Krisztus halálába belekeseredett nőtanítványok már hajnalban elindultak a sírhoz, gyászolni és végtisztességet tenni, de amit ott tapasztaltak, az örökre megváltoztatta életüket. Mi is történt azon a hajnalon? (1.) Akadályelhárítás. (2.) Bátorítás és üzenetátadás. (3.) Találkozás a feltámadt Jézussal.

(1.) Az Úr angyala leszállt a mennyből, és a sírhoz lépve elhengerítette a követ. Nem azért, hogy Jézus kijöhessen, hanem hogy láthatóvá tegye az üres sírt. A feltámadt Krisztusnak sem a falak, sem a zárak nem jelentettek akadályt a közlekedésben, de a gyenge, törékeny asszonyok előtt a kő nagy akadály volt. Ez az akadály tehát elhárult, de ott voltak még az őrök. Velük mi történt? Az Úr angyalának félelmetes jelenléte megbénította őket. A kő elhengerítése és az őrök megbénítása az Úr angyalának feladata volt. Mindkettőt tökéletesen végrehajtotta. A húsvét egyik üzenete, hogy mind a fizikai, mind az emberi akadályok ma is eltűnnek azok előtt, akik őszinténvágynak a megfeszített Krisztus után!

(2.) Az asszonyoknak azt mondta az angyal: „Ti ne féljetek!” Mindenki másnak van oka félni a feltámadás miatt. Mindazok, akik nem élték át a nagypéntek fájdalmát, akik nem szeretik hallgatni a megfeszített Krisztusról szóló prédikációkat, akik nem akarnak megfeszíttetni Krisztussal, azok retteghetnek a húsvét igazságától. Viszont, akik ismerik a megfeszített Krisztust, azok azt hallják ma is: Ti ne féljetek! Milyen nagy bátorítás ez ma is, amikor ellenséggel, betegséggel vagy akár a halállal kell szembenézni azoknak, akik Őt keresik. Meggyőződhetnek arról, hogy Jézus Úr, mert győzött a bűn és halál felett.

(3.) Az üzenetet hittel elfogadó és engedelmesen továbbító asszonyok kiváltsága, hogy találkoznak a feltámadt Krisztussal, aki megerősíti bennük a hitet, és biztatja, hogy adják tovább a jó hírt: a többiek is megláthatják Őt! Vágyol Jézus közelébe? Sok akadályba ütközöl? Ne félj! Ne add fel, haladj tovább! Találkoztál már a feltámadt Krisztussal? Ne hallgasd el, add tovább a jó hírt a szomorkodóknak: Ma is lehet Vele találkozni!

Veress Efraim

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Adjunk hálát azért, mert Jézus feltámadása következtében nekünk is részünk lehet majd az örök életre való feltámadásban! – 1Kor 15:23

Bibliaóra: 

Bibliaóra: A hét első napján – Jn 20:1-23 (Jn 20:19)

DÉLUTÁN | 

Az evangélium fő elemei

Igehely: 1Kor 15:1-11; Kulcsige: 1Kor 15:3-4 „Mert én elsősorban azt adtam át nektek, amit én magam is kaptam: hogy Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint, eltemették, és feltámadt a harmadik napon az Írások szerint.”

Pál apostol eredményesen hirdette az evangéliumot Korinthusban, mert azt befogadták, és meg is maradtak abban. Így egy növekvő, eleven gyülekezetnek írhatta Pál ezt a levelet abból a célból, hogy a helyes irányba fejlődjön tovább a közösség. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha az evangéliumot úgy tartják meg, abban a formában, ahogyan Pál hirdette nekik. Erre emlékezteti Pál őket, amikor röviden összefoglalja az általa hirdetett evangélium főbb elemeit.

1.) Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint. Ez azt jelenti, hogy Krisztus a korábbi isteni kijelentések szerint áldoztatott meg a mi bűneinkért. Aki ezt az igazságot hiszi és vallja, az elkezdi tanulmányozni az Írásokat, a Krisztusról szóló ószövetségi próféciákat, és ezek által mind ismeretében, mind hitében növekedni fog. Te mennyi és milyen ószövetségi igével tudod igazolni Krisztus áldozatának helyességét?

2.) Krisztus, miután eltemették, harmadnapon feltámadott, ugyancsak az Írások szerint. Isten nem engedte meg, hogy Szentje rothadást lásson (Zsolt 16:10), hanem feltámasztotta Őt a mi megigazulásunkért (Róm 4:25). Igen fontos igazság ez is, mert csak az újjászületett ember képes ebben hinni. Hite által pedig Isten előtt megigazul. Aki csak Krisztus halálát fogadja el, de nem vallja feltámadását, annak nem lehet üdvössége.

3.) Krisztus feltámadásának élő bizonyságai vannak úgy a múltban, mint a jelenben. Pál felsorolja azokat a szemtanúkat és alkalmakat, akiknek és amikor Jézus feltámadása után, mennybemenetele előtt megjelent. Végül a Feltámadottal való személyes találkozásáról is bizonyságot tesz. Ez a találkozás már Jézus Krisztus mennybemenetele után történt, és azért lényeges eleme az evangéliumnak, mert ezáltal marad mindig friss és eleven. Aki csak másodkézből tud beszámolni arról az igazságról, hogy Jézus Krisztus valóban feltámadt, annak még nincs új élete. Aki viszont elmondhatja, hogy személyes találkozása volt az élő Jézus Krisztussal, az az evangélium részese, hirdetője lehet. Volt személyes találkozásod Jézussal? Ha igen, akkor bizonyságot tettél róla? Hitelesen és egészében hirdeted az evangéliumot?

Veress Efraim

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.