2020. augusztus 28., péntek

DÉLELŐTT | 
Próféciák más népekről: Móáb

Igehely: Jer 48:1-25,42; Kulcsige: Jer 48:42 „Elpusztul Móáb, nem lesz többé, mert felfuvalkodott az Úrral szemben.”

A móábiak Lót leszármazottai voltak, a Holt-tenger keleti részén éltek. Az évszázadok során állandó konfliktusban éltek Izráel népével. Végül Dávid leverte a moábiakat, és így Izráel ellenőrzése alá kerültek egészen Salamon uralmáig. Később kiharcolták függetlenségüket, de Isten ítélete nem maradt el. Az ítélet okai: álbiztonság, büszkeség, kevélység, felfuvalkodottság, kérkedés, elbizakodottság (7,11,29.v.).

Mi az oka annak, hogy Isten megítéli az egész világot? Több oka is van, de ezek mind kötődnek a törvénytelen, erkölcstelen, elnyomó és erőszakos gonosz tettekhez, amit minden egyes nap elkövet az ember. Mennyi gyalázat, erőszak, gyilkosság, rablás, hazugság, csalás történik mindenfelé! Isten látja mindezt, és ítélete készen áll, hogy véget vessen ezeknek a gonosz tetteknek, amik most uralják az egész földet. Isten maga biztosít minket arról szent szaván keresztül, hogy ítélete nem késik, és nem marad el. Meg fogja ítélni ezt a földet. De a benne hívők, akik megszabadultak bűneiktől, nem eshetnek ítélet alá. Melyik táborhoz tartozunk?

Pardi Félix

DÉLUTÁN | 

Krisztussal a szenvedésben és a dicsőségben

Igehely: Róm 8:12-17 Kulcsige: Róm 8:17 „Ha pedig gyermekek, akkor örökösök is: örökösei Istennek és örököstársai Krisztusnak, ha vele együtt szenvedünk, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.”

Legközelebb, ha az Úr Jézusért szenvedünk, jusson eszünkbe, hogy Ő olyanná vált, mint mi, hozzánk hasonlóan szenvedett, keresztre lett feszítve, és meghalt miértünk. Mindezt azért tette, mert szeretett minket. Vele és általa mi is győzhetünk a szenvedésben, üldöztetésben. Milyen ígéretekbe tudunk kapaszkodni legközelebb, ha Krisztusért kell szenvednünk? Milyen a mi hozzáállásunk a szenvedésben? Pozitív? Gondoljunk arra, hogy a dicsőséghez csakis a szenvedésen keresztül juthatunk. Ebben is az Urat kell követnünk.

A hívő ember Jézus Krisztusnak örököstársa. Ez egy meglepő és csodálatos igazság és ígéret. Mindent örökölni fogunk, amivel Isten rendelkezik, és amivel Krisztus megajándékoz minket. Abban a kiváltságban lesz részünk, hogy részesedünk mindenben, amiben az Isten Fia részesedik. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanakkora örökséget kapunk, hanem azt, hogy örököstársak leszünk mindenben! Részesedni fogunk többek között az Úr Jézus Krisztus természetében, állapotában és felelősségében is. Gazdag örökség vár ránk, hála Neki!

Pardi Félix

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.