2020. december 20., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Késleltetve vagy siettetve?

Igehely: 2Pt 3:3-13; Kulcsige: 2Pt 3:12 „Akik várjátok és siettetitek az Isten napjának eljövetelét, amikor majd az egek lángolva felbomlanak, és az elemek égve megolvadnak!”

Az Úr visszajövetele az ember nézőpontjából lehet egy várva várt, vagy egy nem kívánt esemény, attól függően, hogy milyen kapcsolatban áll az illető Jézus Krisztussal. Te várod, vagy ha tudnád, késleltetnéd a Krisztussal való találkozást? Erre a kérdésre adott válaszod megítéli örök helyzetedet, mivel Krisztussal való kapcsolatodat leplezi le. Ez egyáltalán nem arról szól, hogy szereted az életet, és leélnél hosszú évtizedeket a földön. Én is szeretem az életet, és akarok élni ebben a világban. Ez a vágy normális. Az élni akarás normális. De ha a Krisztussal való találkozás vágya és örömteli várakozása nem jellemez téged, mint barátját, megváltottját, szövetségesét, örököstársát, akkor az már nagy baj.

Az Úr visszajövetele Krisztus nézőpontjából egy várva várt esemény, azonban türelemmel várt esemény, amelynek oka van. Ahogy a menyasszony vágyik a vőlegényre, úgy fordítva is hasonló a helyzet. Krisztus is vágyik az Egyházzal való találkozásra, de Ő tudja, hogy Egyháza még hiányos. Miért nem jött vissza még Jézus? Ez egy jó kérdés, de nagyon egyszerű, és az ember számára kedvező a válasz. Azért nem jött még, mert nem akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérjen. Ennyi! Ez nem elég neked, hogy Isten gyermekeként örülj, hogy ilyen Istened van? Ez nem elegendő motiváció arra, hogy hozzá igazítsd nézőpontodat? Ez nem elegendő arra, hogy türelmes légy azokhoz, akik idegesítenek, megbántanak, gonosz dolgokat tesznek, elesnek, bukdácsolnak? Ez az igazság Istenről nem elegendő számodra, hogy bekapcsolj, mint egyén, és mint gyülekezet a folyamatos missziós üzemmódba?

Keresztyénként sokszor tüzet kérünk az égből embertársainkra. Ez nem mennyei indulat. Krisztus a kereszten az Atya bocsánatát kérte ellenségeire. Ez a mennyei indulat. Siettetnéd visszajövetelét a körülötted tomboló gonoszság miatt? Szentül és kegyesen élsz? Valóban? Felkészültnek érzed magad a találkozásra? Nem gondolod, hogy azért élsz még, és azért nem jött Ő vissza, mert még neked is, és a gyülekezetnek is készülnie kell erre az eseményre? Várd a találkozást Isten akarata szerint!

Győrfi Elek Tóbiás

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Imádkozzunk, hogy a megszületést meggyökerezés és továbbépülés kövesse az életünkben! – Kol 2:6-7

Bibliaóra: 

Bibliaóra: Hirdetek nektek nagy örömet – Lk 2:1-20 (Lk 2:10-11)

DÉLUTÁN | 

Tevékeny Krisztusvárás

Igehely: 2Thessz 3:6-18 Kulcsigék: 2Thessz 3:10-13 „Mert akkor is, amikor nálatok voltunk, azt parancsoltuk nektek: ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék. Mert halljuk, hogy némelyek tétlenül élnek közöttetek, nem dolgoznak, hanem haszontalan dolgokat művelnek. Az ilyeneknek pedig megparancsoljuk, és a lelkükre kötjük a mi Urunk Jézus Krisztusban, hogy csendben dolgozva, a maguk kenyerén éljenek. Ti pedig, testvéreim, ne fáradjatok bele a jó cselekvésébe.”

Rend a lelke mindennek! Aki nem dolgozik, ne is egyék! – Kemény közmondások! Ez nemcsak az anyagias, rendmániás emberek mondása, hanem a mennyei Atyánk gondozta ország alaptörvényei közé tartozó igazság. Isten országa egy tevékeny ország! Isten országa nem pazarolja az időt, a lehetőségeket, az erőforrásokat! Isten országa a befektetett tálentumok országa! Isten országának a tárházai tele vannak, mert minden tagja a rendelkezésére álló erőforrásait lelkes munkával kiaknázza! Isten országa nemcsak egy láthatatlan szellemi világ – Isten országa az, ahol Isten az Úr! Isten Úr az életed felett, lelked és izmaid felett is? Úr a családodban és háztartásodban? Úr a vállalkozásodban vagy munkahelyeden? Úr a tanulásodban vagy mentorlásodban? Úr a gyülekezetben? Úr a szószéken, a hangszered mellett? Úr a pénzes erszényed felett? Úr a szabadidőd felett? ...

El lehet fáradni a semmittevésben, a haszontalan dolgokban, a túlzásba vitt önfenntartó munkában, jóléthajszolásban, a sok más fontosnak tűnő dologban. Mindeközben az ember bátoríthatja magát: csináld tovább a fáradtság ellenére is! Isten országa részéről a Krisztusban hívő felé jön a bátorítás, hogy ne fáradjon el a jó cselekvésébe. Ne felejtsd, az igazi jó cselekedet nem az ember jóakaratából fakad, hanem a Szentlélek bennünk végzett munkájának a gyümölcse.

Számomra egy nagyon kemény elvárás Istentől: „Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak” (Jak 4:17). Ez a rövid felszólítás lefegyverez minden lustaságot, halasztást, kedvtelenséget, nemtörődömséget, amit olyan könnyen teszünk mindennapjainkban, találkozva szolgálati lehetőségekkel.

Advent, Krisztusvárás! Szép az Úr hajlékaiban időzni, és énekelve, imádkozva várni Őt vissza, de Isten nem csak ilyen istentiszteletet vár az Ő népétől. Ne feledd, a becsületes munka, a testi, szellemi, lelki ajándékaid felhasználása a jóra, a szükségben levők megsegítése, és sorolhatnánk tovább, mind Isten iránti tiszteletünk kifejeződése. Az Istent imádó élet nemcsak szavakban áll, hanem kőkemény tettekben a Lélek vezetése alatt. Készen állsz így várni Őt vissza?

Győrfi Elek Tóbiás

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).