2020. február 24., hétfő

DÉLELŐTT | 
Ő az útkészítő

Igehely: Mt 11: 7-15; Kulcsige: Mt 11:10 „Ő az, akiről meg van írva: Íme, én elküldöm előtted követemet, aki elkészíti előtted az utat.”

Manapság sokat számítanak a vélemények, és az emberek sokszor nem restek a véleményformálásban. Sokat adunk arra, hogy mit mondunk magunkról, és mit mondanak mások. Egy vélemény lehet bátorító, de fájó is, éppen ezért legyünk óvatosak, amikor véleményt mondunk. A mi véleményünk nem fedi a valóságot, mert nem vagyunk a teljes tények ismeretében. Legtöbbször csak egy kicsi szeletet látunk a nagy egészből. Jánosra kíváncsi volt mindenki, ezért sok vélemény született vele kapcsolatosan. De az igazi megállapítást Jézus tudta elmondani róla, mert Ő jól ismerte Jánost. Amikor Jézus elmondja a véleményét, nem csak egy egyszerű véleményt mond, hanem tényeket. Mi önmagunkat sem ismerjük úgy, mint ahogy Ő ismer minket. Jézus rólad is el tudja mondani a valóságot, el tudja mondani, hogy ki vagy, mit teszel és mennyire vagy értékes. Jézus valóságosan értékeli munkádat, életedet és szolgálatodat. Lehet, hogy túlértékeled magad és Jézus beállítja a mércét. Vagy lehet, hogy leértékeled magad, pedig Jézus értékesnek lát. Ma is figyelj Isten értékelésére és lásd magad úgy, ahogyan Ő lát.

Papp László

DÉLUTÁN | 

A hitpróba célja

Igehely: Jak 1:1-4; Kulcsige: Jak 1:2-4 „Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül.”

Semmi sem történik véletlenül. Isten tervében mindennek jól meghatározott ideje és célja van. A hívő ember előtt természetes, hogy hite próbára lesz téve. Hitünk minőségét nem annak régisége dönti el, hanem kipróbáltsága és annak eredménye. Jakab levele tulajdonképpen egy válasz a szétszórtságban élő hívők problémáira. Távol kerülve otthonról, egy egészen más környezetben hitük keményen meg lett próbálva. Szembesültek azzal, hogy a hitet megélni, megharcolni kell. Ez az Ige pedig bátorítást nyújtott nekik, hogy megértsék a hitük miatt ért szenvedésük célját, valamint, hogy miként viszonyuljanak hozzá. Lehet némelyek tragikusan fogták fel, hogy a hitért szenvedni is kell, de Jakab azt mondja, hogy ezt a megpróbáltatást teljes örömnek tartsák. Hogyan fogadod hited megpróbáltatását? Tragédiának, melynek következményeként összeomlassz, kikészülsz? Ha hited meg van próbálva tartsd azt örömnek és kiváltságnak!

Papp László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:3–14; Kulcsige: Mt 24:10 „Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást.”

Fiatalként, olyan huszonöt évvel ezelőtt, az egyik ifjúsági órára egy jelenettel készültünk, amiben az utolsó idők jeleit próbáltuk bemutatni egy híradó-összeállításban. A katasztrófák hírei csak jöttek egymás után. Volt hír háborúkról, árvizekről, földrengésekről, gyilkosságokról stb. Az a döbbenetes, hogy ha ma bekapcsoljuk a tévét vagy a rádiót, ugyanilyen híreket hallunk. Ezekben az eseményekben már benne élünk.