2020. június 11., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Tanuljátok meg jól értelmezni a jeleket!

Igehely: Mk 13:28-33; Kulcsige: Mk 13:29 „Így ti is, amikor meglátjátok, hogy ezek történnek, tudjátok meg, hogy közel van ő, az ajtó előtt!”

„Őrizkedj azért, és vigyázz nagyon magadra!” (5Móz4:9) Igehely: mintha édesanyámat hallanám, amint mondta, mikor elmentem valahova. Ez az anyai szeretet felbukkan az alapigében is: „Vigyázzatok, legyetek éberek...” mert „...a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád vágyódik, de te uralkodjál rajta” (1Móz4:7). Legyetek készen, mert nem tudjátok, mikor jő a vég. A végnek vannak jelei. Egy ember életének a végét jelzi a magas kor, a súlyos betegség, fizikai leépülés stb. A világ végét jelzi az erkölcsi értékek látványos zuhanása, a keresztény értékek leértékelése más vallásokkal szemben, és a tarka-barka tanítások áramlata. Na, ezeket a tanításokat nem fenyegeti a tévtanítás, mert azok önmagukban tévtanítások. Amerikában futótűzként terjed a Krisztusi kultúra tana, amely abból áll, hogy a mennyei rendszert leköltöztetik a földre minden áron, és ehhez a művelethez apostolok vannak kinevezve. Ezek akarják kézbe venni a világ politikai és gazdasági kormányzását. Tehát elmarad a nagy nyomorúság, amelyről beszél a Biblia, s helyette felvirágzik a világ. Gondom van azzal is, hogy

2019 májusáig Franciaországban tíz székesegyház tűz áldozata lett. ,,Vigyázzatok…, hogyan éltek!”

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

A szabadítás ígérete

Igehely: Zsolt 33:11-22; Kulcsige: Zsolt 33:18-19 „De az Úr szeme ügyel az istenfélőkre, akik szeretetében bíznak. Megmenti őket a haláltól, éhínség idején is megtartja életüket.”

A zsoltár írójának a neve elmaradt, de a hangulata annyira dávidi. Őrá gondolok, mert amennyit ő volt üldözve, még egy 24 órás szabadságot is értékelt. Na, de kinek van szüksége a szabadságra? Hát annak, aki rabságban van. Az emberek többsége a rabságot a kalodán, láncon, bilincsen és börtönön érti. Igen ám, de ha valaki elmulasztja Jézus Krisztust Úrnak kijelenteni, az az ember a hallgatás rabságában van. Ezért kellett egy gyermekből kiűzni a démoni lelket, hogy megszólaljon: „Miután kiűzte belőle az ördögöt, megszólalt a néma” (Mt 9:33). Lehet, hogy a gyermek szülei voltak vele pszichológusnál. De tudni kell, hogy aki bármilyen rabságból szabadítani tud, az csakis Isten, akiről a zsoltáros fenségesen énekel. Az Ábrahám Istenét nem érdekli az ellenség lovainak száma, az orvosok diagnózisa, tudomány vívmányai. Neki hatalma van minden felett.

Kár, hogy az emberek nem élnek vele, pedig a testvérek is tudnak néhány valóságos példát erre. Megemlítenének néhányat azokból? Majd ezután el lehet mondani: „Az Úr pedig Lélek, és ahol az Úr Lelke, ott a szabadság” (2Kor3:17).

Dániel Zalán

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.