2020. június 13., szombat

DÉLELŐTT | 
Tanuljátok meg az Ige cselekvését, ne csak a hallgatását!

Igehely: Jak 1:19-27; Kulcsige: Jak 1:22 „Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.”

A mai napig nem értem, hogy miért nevezte Luther Márton ezt a levelet szalmalevélnek. Az igaz, hogy Luther kemény teológiával foglalkozott, Jakab levele meg inkább a gyakorlati teológiát tartalmazza. Ez is igen fontos.

Egy vérbeli tanító hatásosan tanít, ha kedvesen szól a tanítványaihoz, úgy, mint Jakab: „szeretett testvéreim”. Jakab két különböző sebességről beszél: gyors és lassú. Ha betartjuk a jakabi szabályt, akkor kevésbé fog fájni a fejünk. De ha gyorsak leszünk a szólásra, és lassúak a hallgatásra, bármi megtörténhet. Az elhamarkodott szólás nagy tüzet gyújthat, amely komoly károkat hagy maga után. Ezért jó több időt tölteni a szelídség leckéjével, amellyel már foglalkoztunk. (Lehet ismételni!) Már mondtam, de nekem nem fárasztó megint mondani.

Sokan sok szép és drága igét ismernek, és van, mikor idézik is, mégis úgy élnek, mintha nem tudnák. Ez még egy egyszerű embert is bosszant, hát még az Atyát! Az utolsó igeverset román fordításban így olvassuk: „Az igazi vallás ez: meglátogatni az árvát...” Ezt is meg lehet beszélni.

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

Az Úr napjának ígérete

Igehely: 2Pt 3:1-10; Kulcsige: 2Pt 3:10 „De el fog jönni az Úr napja, mégpedig úgy, mint a tolvaj, amikor az egek recsegve-ropogva elmúlnak, az elemek égve felbomlanak, a föld és a rajta levő alkotások is megégnek.”

Hogy a hitünk élő reménység legyen, Isten egy olyan napról tesz ígéretet, amely nem más, mint az Úr napja. Isten gyermekei szívrepesve várják, mások kételkedve kezelik, de a rosszabbik az, amikor kinevetéssel válaszolnak erre az ígéretre. Az ige alapján félelmetesen végzetes nap lesz az, hiszen egy árvíz, egy kitörő vulkán, egy tűzvész, stb. mennyi pánikot kelt. Éppen a szívinfarktustól akarja Isten megmenteni az övéit, ezért értesít előre. Az a nap ma közelebb van, mint tegnap, holnap még közelebb lesz, mint ma. „Milyen szentül és kegyesen kell nektek élnetek?” Félek, hogy ezen a vizsgán nem kevesen fognak elbukni, mert többen azt mondják, hogy még van idő. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy szinte a kezdet kezdetén ez a föld, amelyen élünk, meg lett átkozva a bűn miatt. Az évezredek alkalmat adtak arra, hogy alaposan beszennyeződjön. Isten nem átfesteni akarja a földet, hanem újat teremt, s azt, ami van, megsemmisíti tűz által.

Tudnak a testvérek valami más tanítást, amely megcáfolja a péteri leírást? Hogyan tudnánk másokat is hatásosan felvilágosítani arról, hogy minden, ami látható és körülvesz, mind a pusztulásra van ítélve?

Dániel Zalán

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.