2020. június 4., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Isten tud igazságot szolgáltatni

Igehely: Zsolt 43:1-5; Kulcsige: Zsolt 43:5 „Miért csüggedsz el, lelkem, és miért háborogsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki, szabadító Istenemnek!”

A panaszének írója Isten igazságszolgáltatása után vágyik. Ítéletét, szabadítását és oltalmát óhajtja azokkal szemben, akik irgalmat nem ismerve, gonoszul támadtak ellene. A szívét nyugtalanító miértekre Istentől várja a lelki szükségeit kielégítő választ.

Az igazságtalanság ma óriási méreteket öltött, ami Isten népével szemben még erőteljesebben nyilvánul meg, mint bármikor eddig. Milyen jó, hogy minden esetben számíthatunk Istenre, aki igazságos. Neki bátran elmondhatjuk gondunkat őszintén, és ma is megtapasztalhatjuk segítségét.

A 3. versben levő kérés sokatmondó számomra. Isten világossága és igazságossága után vágyik. Tudja, hogy csakis ezek által juthat Isten jelenlétébe, az Ő oltára elé, ahol szomorúsága örömre, panasza pedig dicséretre változik. Emlékezz te is hasonló átélésekre, amikor Isten közelségében lelkiállapotod teljesen megváltozott, és szívedben dicsőítő ének fakadt Urad és Istened felé, ami iránta való őszinte bizalmat eredményezett.

Kinek szoktad kiönteni szíved bánatát? Kitől vársz megoldást azokra? Milyen vezetés folytán kapsz békességet szívedbe?

Kiss Zoltán

DÉLUTÁN | 

Hasznos a Lélek kijelentése

Igehely: 1Kor 12:7-11; Kulcsige: 1Kor 12:7 „A Lélek megnyilvánulása pedig mindenkinek azért adatik, hogy használjon vele.”

Isten a lelki ajándékokat a közösség javára, annak építésére adta, nem pedig öncélú szeszélyek önkényes gyakorlására. Krisztus ajándékokkal felruházott embereket ad a gyülekezetnek, annak építésére, megsegítésére, előhaladására, hasznára.

Isten mindenkinek, minden gyermekének ad valamilyen ajándékot (7.v.). Nem létezik ajándék nélküli hívő. A némelyeknek kifejezés ugyanakkor arra utal, hogy Isten nem adja mindet egy személynek, mint ahogy nincs olyan testrészünk, ami minden szerepet képes lenne betölteni, mert ez szükségtelenné tenné a többit. Pál azt is világossá teszi, hogy nincs egyetlen olyan ajándék sem, amivel mindenkinek rendelkeznie kellene (29-30.v.). Ez meghasonlást okozna Krisztus testében (25.v.). Az is figyelemre méltó, hogy Pál a felsorolt ajándékokat mind szükségesnek látja, mégis a Lélek által arra buzdítja a korinthusi hívőket, hogy igyekezzenek a hasznosabb ajándékokra (31.v.). Szeretné, ha mindnyájan szólnának nyelveken, de még inkább azt, hogy prófétáljanak.

Legyünk hasznos eszközök az Úr kezében, hogy elkerüljük a haszontalan szolga sorsát (Mt 25:30)!

Kiss Zoltán

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?