2020. május 9., szombat

DÉLELŐTT | 
Ne zárkózz el testvéred elől!

Igehely: Ézs 58:7-14; Kulcsige: Ézs 58:7 „Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény hajléktalant, ha meztelen embert látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől!”

Minden reggel a szeretetről olvashattunk a héten. Lehet rájöttél, nagy hiányosságaid vannak ezen a térten. Ne nyugodj bele, mert a szeretet Istentől van és aki szeret, csak az ismeri Istent. (1Jn 4:7) A szeretetet csak társaságban, közösségben lehet gyakorolni – ne zárkózz el testvéred elől!

Ez a rész arról szól, hogy milyen a helyes és a helytelen istenkeresés. Ha szentség és szeretet jellemez, akkor ezekben a versekben legalább 11 áldás lesz a tied: 1. Eljön világosságod hamar; 2. beheged sebed; 3. igazságod előtted jár; 4. az Úr dicsősége mögötted (kísér); 5. az Úr mindig készségesen válaszol kiáltásodra; 6. sötétséged világossággá lesz; 7. jól öntözött kert, bővizű forrás leszel; 8. romok felépítője, repedések befalazója leszel fiaiddal együtt; 9. gyönyörködni fogsz az Úrban; 10. magas helyeken jártat; 11. Jákób örökségében táplál. Milyen módon gyakorolhatod a szeretetet ma és ezután? Hívni vendégül olyanokat, akik nem tudnak visszahívni? Befogadni valakit a házamba egy ideig? Betölteni szükségeket, legyen ruha, gyógyszer, fuvar vagy pénz? Mindezt csak az Úrtól tanult, kapott szeretetből. Ezt csak a neki szentelt, zavartalan időben vehetem át, és ha Benne gyönyörködöm!

Kelemen Sándor

DÉLUTÁN | 

Nem hiúsult meg az Isten beszéde

Igehely: Róm 9:6-9; Kulcsige: Róm 9:8 „Azaz nem a testi származás szerinti gyermekek Isten gyermekei, hanem az ígéret gyermekei számítanak az ő utódainak.”

Az évszázadok során Isten különböző ígéreteket adott Izrael népének. Ez a nép viszont visszautasította az Urat, ezért az Úr is visszautasította őket (habár nem teljesen). Ez azt jelenti, hogy Isten ígéretei nem fognak valóra válni, mert emberi engedetlenség megakadályozza? Szó sem lehet róla, hiszen az Isten szava egészen biztos, százszázalékig megbízható. A tegnap este arról olvashattunk, hogy még akik nem zsidók, azok is lehetnek Ábrahám fiai. Most pedig azt kell felismerjük, hogy „nem tartoznak mind Izráelhez, akik Izráeltől származnak, és nem mindnyájan Ábrahám gyermekei, akik az ő utódai.” (6-7v.) A valódi Izrael és a földi Izrael, vagy másképp a lelki és a testi Izrael nem egy és ugyanaz. Nem minden vér szerinti izraelita tagja az Isten Izraelének. (Gal 6:16) Azok Ábrahám igazi gyermekei, akik az ő hitéből valók. (Róm 4:11-12) Ábrahámnak Izsákon kívül más gyerekei is voltak, de azok az ígéret szempontjából nem voltak elismerve. Az ígéret gyermekének adattak az ígéretek. Bízz hát ebben, mert ha nem is mindig érthető számunkra hogyan, de dicsőségesen véghez viszi ígéreteit. Adj hálát, ha ennek részese vagy és imádkozz mások megtéréséért, mint Pál a népéért. (Róm 10:1)

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.