2020. március 2., hétfő

DÉLELŐTT | 
Isten Lelkével

Igehely: Mt 12:22-32; Kulcsige: Mt 12:28 „Ha viszont én Isten Lelkével űzöm ki az ördögöket, akkor bizony elérkezett hozzátok az Isten országa.”

Íme egy konkrét, nyilvános csoda, ami a szemük láttára történt, amely a tömeget elgondolkoztatta, és kezdték Jézust azonosítani, felismerni. Csakhogy ennek nem örül az ellenzék, ellenség, és ő is jön az ő szemszögével. Még jó, hogy középen van Jézus, aki látja a szükséget, a hiányt, a kérdéseket, még a gondolatokat is, és a megfelelő időben, sorrendben és módon reagál. „Az Úr Lelke van énrajtam, mivel felkent engem, hogy evangéliumot hirdessek a szegényeknek; azért küldött el, hogy a szabadulást hirdessem a foglyoknak, és a vakoknak szemük megnyílását; hogy szabadon bocsássam a megkínzottakat..." (Lk 4:18) Ő az Isten Lelkével teljes Messiás, akit Ézsaiás előre megjövendölt (Ézs 11:2; 61:1-3).

Azokat a sok, különleges csodákat, amit Jézus cselekedett, sem előtte sem utána volt képes megtenni senki. Ilyet csak Isten Lelkével teljes személy tehetett: Jézus Krisztus. Ezeket olvasva és látva hatásait évezredek után is, lehet-e még kétely szívünkben Jézussal kapcsolatban? Inkább higgyünk abban, amit mondott, cselekedett, és áldjuk, magasztaljuk Őt, aki volt, aki van és lesz mindörökké!

Egyed Ernő

DÉLUTÁN | 

Istent tisztelő fiatalok

Igehely: 2Móz 24:3-8; Kulcsige: 2Móz 24:5 „Azután odarendelt néhány izráeli ifjút, hogy mutassanak be égőáldozatot, és vágjanak le bikákat békeáldozatul az Úrnak.”

A Sínai hegy tövénél sátorozó Izráel népe életében fontos esemény történt. Megtörtént a hivatalos szövetségkötés. Mózes lejött a hegyről, elmondta „az Úr minden igéjét” a nép igennel válaszolt, majd leírta azokat. Másnap korán reggel oltárt épített, emlékoszlopokat állított, és a fiúk közül megkért néhányat, hogy mutassák be az áldozatokat. Megjegyzendő, hogy Áron főpapi kirendelése, és a léviták kiválasztása az istentiszteleti szolgálatokra csak később történt. Most Mózes spontán módon állította oda az ifjakat.

Vajon kik kerültek be a kiváltságosak ifjúsági csoportjába? Nyilván azok, akik szintén korán keltek. Akik elérhetőek voltak. Akik kéznél voltak, amikor éppen szükség volt. Akik az Úr szolgájának közelében voltak, mert szerettek vele lenni, nem menekültek előle. Ezek olyan emberek voltak, akik jelen voltak az eseményeknél, és nem a tábor szélén csavarogtak. Olyanok, akiket Mózes ismert (talán Józsué is köztük volt). Ma is így történik az isteni elhívás és szolgálatba állítás. Az Úrnak szüksége van rád! Kéznél vagy-e?

Sallai Jakab

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:3–14; Kulcsige: Mt 24:10 „Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást.”

Fiatalként, olyan huszonöt évvel ezelőtt, az egyik ifjúsági órára egy jelenettel készültünk, amiben az utolsó idők jeleit próbáltuk bemutatni egy híradó-összeállításban. A katasztrófák hírei csak jöttek egymás után. Volt hír háborúkról, árvizekről, földrengésekről, gyilkosságokról stb. Az a döbbenetes, hogy ha ma bekapcsoljuk a tévét vagy a rádiót, ugyanilyen híreket hallunk. Ezekben az eseményekben már benne élünk.