2020. március 28., szombat

DÉLELŐTT | 
Jutalmuk nem marad el

Igehely: Mt 19:27-30; Kulcsige: Mt 19:29 „És mindenki, aki elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet.”

Péter észrevette és szóvá is tette, hogy közöttük (a tanítványok) és a gazdag ifjú között nagy különbség van: „Mi elhagytunk mindent, és követtünk téged, mi lesz hát a jutalmunk?” (Mt 19:27) Sokszor próbálkozik a Sátán ilyen gondolatokkal kísérteni, de figyelj csak Jézus bíztató szavaira és engedd, hogy Szentlelke által benned is az áldozatkészséget munkálja. Ha Jézust mindenek fölé helyezzük az életünkben, benne bízunk egyedül és készek vagyunk megfizetni a követésének árát, akkor igazán nem áldozatot hozunk, hanem a legjobb befektetésre teszünk szert. A hűséges tanítványait Jézus megáldja, megtiszteli már itt a földön, de mennyivel inkább az ő királyságában.

Van még egy dolog, amit Jézus hozzátett: „De sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” (Mt 19:30) Ezt Jézus a tanítványoknak mondta, nem a világnak. A világot nem fogja meglepetés érni az elszámolás napján, de sok keresztyénre kellemetlen meglepetés vár. Mert az áldozatnál fontosabb az indulat, nem csupán a látszat, hanem az is, ami a színfal mögött van. A mi Urunk mindent lát és mindent tud. Kész vagy-e mindent Jézusra hagyni és teljes szívedből egyedül benne bízni? Ez nem csak áldozat, hanem a legjobb befektetés!

Deák Zsolt

DÉLUTÁN | 

A Lélek kiáradásának csodája

Igehely: Jóel 3:1-5 (2:28-32); Kulcsige: Jóel 3:1 „Azután kitöltöm majd lelkemet minden emberre. Fiaitok és leányaitok prófétálni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok látomásokat látnak.”

A Lélek kiáradása Jézus Krisztus ígéretének a beváltása. Ő nem hagy bennünket árván, hanem eljön, hogy velünk legyen minden nap a világ végezetéig. Megajándékozza, felruázza és megáldja azokat, akik benne hisznek, hozzá tartoznak és az ő nevében szolgálnak. Ezt találjuk megírva: „kitöltöm majd lelkemet minden emberre.” (Jóel 3:1) Minden emberre és nem csupán némelyekre. Isten tervében és akaratának kivitelezésében mindenkinek fontos szerepe van, mindenkire valamilyen szolgálat vár, mindenki megtapasztalja az Úr erejét és örvendezik őbenne. Fiúk és leányok, vének és ifjak, szolgák és urak mind ugyanazt, ugyanabból a Lélekből kapnak és tapasztalják meg az Úr hatalmát életük felett. Mennyire csodálatos és dicsőséges, amikor az Úr átveszi az irányítást, amikor az emberi okoskodás meghajlik Isten előtt és a Szentlélek egyre nagyobb teret hódít az életünkben.

Átélted-e a Lélek kiáradásának csodáját? Telve vagy-e Szentlélekkel, vagy száraz és sívár az egész életed? Szeretnéd, hogy az Úr betöltsön, felruházzon, megelevenítsen és használjon hatalmasan az Ő nevének dicsőségére? Akkor jöjj most az Úrhoz, mert ez az ígéret a tied és mindazoké, akik segítségül hívják az Úr nevét!

Deák Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.