2020. március 31., kedd

DÉLELŐTT | 
Látókká teszi a vakokat

Igehely: Mt 20:29-34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Ez a két jerikói vak hallott már Jézusról a járókelőktől. Ez a jó hír hitet ébresztett bennük, hogy Jézus rajtuk is segít, mert nagy szükségben voltak. Megértik életük nagy lehetőségét is, és hitük legyőzi az akadályokat. Bár a sokaság próbálta elbátortalanítani, ők annál jobban kiáltottak. Jézus megállt, megszánta, megérintette őket, és megjött a látásuk. Ennek következtében követték Őt.

Jézus munkája ma is, hogy megnyissa a vakok szemeit. Bátorít, jöjj és végy szemgyógyító írt, hogy láss. (Jel 3:18) Mert lelki értelemben mind vakon születtünk. (2Kor 4:4) De jó látni, mikor valaki megtér, kezdi észrevenni a körülötte levőket, szereti őket, hálás értük, látja miket rontott el és kész azokat rendezni. Elkezdi tisztán látni a közelieket és távoliakat. Látja a szem számára láthatatlanokat is. Jók a kilátásai, túllát a pillanatnak az emelkedettségén vagy elkeserítő körülményeken. Számol Istennel és számít rá.

Te látsz a Biblia értelmében? Ha Isten világosságot gyújtott szívedben, követed Jézust? Mit kérnél az Úrtól, ha tőled azt kérdezné: „Mit akartok, mit tegyek veletek?” (32v.)

Székely Béla

DÉLUTÁN | 

A féktelenség bűne

Igehely: 2Sám 13:1-19; Kulcsige: 2Sám 13:14 „De ő nem akart hallgatni rá, és mert erősebb volt nála, erőszakot követett el rajta, és vele hált.”

Mit tanulhat egy mai fiatal Amnón életéből? Dávid fia volt, ebből kifolyólag királyfiként rengeteg kiváltsága adódott. Támár is jó családból származott. Mindketten vallásos nevelésben részesültek. A lány ügyes, házias (tudott sütni) volt, de főképp tiszta élete volt a lelki erénye. Amnón beleszeretett mostohatestvérébe, ami abban az időben elfogadott volt. A gond mégis az volt, hogy csak bűnös ösztöneit akarta kielégíteni. (14v.) Nem akart a lányra hallgatni, önző, erőszakos, csak a pillanatnyi élvezettel törődött, nem számolva a következményekkel. Ezt követően azt várnánk, hogy boldog lesz. De nem. Megkínzott lelke egy csatatér lett. Isten Igéje igazolást nyer. A bűnnek csak ideig-óráig való gyönyörűsége van, és a féktelen vágyak, kalandok megbosszulják magukat. Kiváltságos fiatalként indult, szép családja és Isten áldó keze lehetett volna életén, mégis féktelen vágyainak áldozata lett.

Ma sok minden azt sugallja körülöttünk, hogy bármit megengedhetek magamnak, akkor és amikor akarom, azzal csak magamat fejezem ki. De a Biblia tanácsa, hogy ne igazodjunk a kor mintáihoz. (Róm 12:2) A boldog élet nem a féktelen, hanem a fegyelmezett, tiszta életben van.

Székely Béla

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.