2020. november 24., kedd

DÉLELŐTT | 
Egy fogyatkozás

Igehely: Lk 18:18-27; Kulcsige: Lk 18:22 „Amikor Jézus ezt hallotta, így szólt hozzá: Még egy fogyatkozásod van: add el minden vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben, azután jöjj, és kövess engem!”

Jézus szerint ennek a fiatalembernek egy fogyatkozása volt: a vagyonához való ragaszkodása. Ez viszont egy olyan hiányosságnak bizonyult, amely kizárta őt Isten országából, az üdvösségből. A tanitványok, akik szemtanúi voltak a jelenetnek, megdöbbenten kérdezték: ki üdvözülhet akkor? Ennek a kérdésnek a hátterében pontosan ez a gazdag fiatal volt, aki végül üdvösség nélkül, szomoruan ment haza. Pedig emberi szempontból ő tűnt a legalkalmasabbnak arra, hogy bemenjen az Isten országába. Rendben volt a törvény betartásával, és társadalmilag is egy felsőbb pozíciót foglalt el. Ha ő nem, akkor ki? Jézus szerint az, aki megérti és hiszi, hogy csak Isten üdvözít. Nem a cselekedeteim, nem a törvény betartása, nem a felekezeti hovatartozás és az azon belüli feddhetetlenségem, mert, ami az embernek lehetetlen, az lehetséges Istennek. A hit hiánya jelentette a fogyatkozását. Az ellenpéldája épp Ábrahám, aki nagyon gazdag volt, de mivel hitt Istenben, ezért Ő a hitét tulajdonította igazságul, vagyis hite által fogadta el.

Egy fogyatkozás, s ez épp az a hit, ami nélkül lehetetlen Istennek tetszeni. (Zsid 11:6) Neked ne legyen ez a fogyatkozásod.

Ferenczi Lajos

DÉLUTÁN | 

Az emberi gőg megelőzése

Igehely: Bír 7:1-14 Kulcsige: Bír 7:2 „Akkor az Úr ezt mondta Gedeonnak: Sok ez a nép, amely veled van, nem adhatom a kezükbe Midjánt, különben még így fog dicsekedni Izráel velem szemben: Az én kezem szabadított meg engem!”

A 6. fejezetben bemutatott helyzet egyértelműen azt mutatja, hogy Izraelnek szabadítóra van szüksége. Isten Gedeont választja ki erre a feladatra, aki saját magáról a következőt nyilatkozza: „Kérlek, Uram, hogyan szabadítsam meg Izráelt? Hiszen az én nemzetségem a legszegényebb Manasséban, és én a legkisebb vagyok atyám házában.” (Bír 6:15) Isten azonban meggyőzi őt, hogy minden azon fog múlni, hogy Ő maga lesz Gedeonnal. A megbátorodott Gedeon 32000 emberből álló sereget gyűjt össze, hogy megütközzön Midjánnal. Isten azonban azt mondja neki, hogy félre kell tenni az útból minden olyan látszatot, amely végül az emberi erőnek tulajdonítaná a győzelmet. Jelen esetben le kellett faragni a haderőt 300 emberre. Sikerre, győzelemre, megvalósításokra az embernek szüksége van az életben. Isten hajlandó betölteni ezeket, ha vigyázunk arra, hogy ne nekünk legyen tulajdonítva a dicsőség. Sokszor megakadályoztatunk abban, hogy átéljük azt, amit Pál így fogalmaz: amikor gyenge vagyok (önmagamban), akkor vagyok erős (erős bennem Jézus). Isten segítsen meg abban, hogy maradjunk egyszerű, Istenre utalt emberek, akik átéljük, hogy az Istenre utaltság a lehető legjobb élethelyzet, mert benne soha nem fogunk csalódni.

Ferenczi Lajos

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.