2020. november 7., szombat

DÉLELŐTT | 
Örök szövetség

Igehely: Zsid 13:20-21; Kulcsige: Zsid 13:20 „A békesség Istene pedig, aki az örök szövetség vére által kihozta a halottak közül a mi Urunkat, Jézust, a juhok nagy pásztorát.”

Az a szövetség, amit Isten Krisztusban kötött a világgal, kiválóbb a régi szövetségnél. Az a szövetség, amely által személyes kapcsolatunk lehet Istennel, és isteni természet részesévé válhatunk, följebbvaló minden más vallásnál. Ne legyünk lekezeléssel, lenézéssel vagy gyűlölettel a más hitűek felé, de mutassuk be ennek a világnak Krisztust, a legkiválóbbat minden egyébnél! Jézus az életét áldozta az elveszettekért!

A régi szövetség csak árnyék. A szertartási törvény és a benne szolgáló papok szolgálata erőtlen és használhatatlan. Ez az árnyék reménységként előremutatott a valóságra, Krisztusra. Azért kiválóbb az új szövetség a réginél, mert ez jobb ígéreteken alapszik. Amikor valaki házassági szövetséget köt, azt ígéri, hogy hűséges lesz a párjához bármilyen körülmények között. Isten ugyanezt tette a régi szövetségben is, és az újban is. De az ószövetséghez kapcsolódó ígéretek mind e földi életre korlátozódtak, átmeneti és ideiglenes áldások voltak, a sikerről, gyarapodásról, vagyonról és hatalomról szóltak. Az új szövetség viszont jobb ígéreteken alapszik, mert túlmutat a láthatókon az örökkévalóságba. Isten örök életet ad a benne hívőknek.

Borzási István

DÉLUTÁN | 

Ha elfáradtál volna

Igehely: Ézs 40:27-31 Kulcsigék: Ézs 40:28-29 „Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az Úr? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi.

A gyengeséget előidézheti a rossz táplálkozás, a fertőzések, az edzés hiánya, a testiesség. Ha nem szabályszerűen harcolunk, ha nem vesszük igénybe a biztosított védelmet, meg is sebesülhetünk, meg is betegedhetünk, és egyre gyengébbek leszünk. „Legyetek erősek az Úrban” (Ef 6:11)! Nem győzhetünk ellenségünk felett, ha az Úrtól nem kapunk hozzá erőt. Őrá vagyunk utalva, hogy győzelmes életet éljünk. Ha már sok eredményes harcod volt, akkor is maradj alázatban, mert az Úré minden erő és hatalom. Lelki megerősödés csak az Úrban lehetséges: „erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi” (29.v.).

Amikor első osztályos kisiskolás voltam, nem kellett félnem senkitől, mert a negyedik osztályban ott volt a nagyobbik testvérem. Nem bennem volt az erő, hanem velem volt, amikor szükség volt rá. Megerősödést ad az Úrban való bizalom. „Csak légy bátor és igen erős” – mondja az Úr Józsuénak, és arra kéri, hogy ragaszkodjon az Igéhez (Józs 1:7). Ez az erőforrás. Erőt ad az a tudat, hogy az Úr megigazított, és kegyelmet adott. „Jó dolog, hogy kegyelemmel erősíttessék meg a szív” (Zsid 13:9).

Borzási István

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.