2020. november 9., hétfő

DÉLELŐTT | 
Isten tervezői könyve

Igehely: Zsolt 139:13-18; Kulcsige: Zsolt 139:16 „Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük.”

Ha egy nagyobb háztartási gépet vásárolunk, általában kapunk egy használati utasítást, amit nagyon fontos figyelembe venni, ha sokáig szeretnénk élvezni a cikket. Dávid úgy beszél ebben a Zsoltárban Istenről, mint egy bölcs tervezőmérnökről, aki mindent előre pontosan megtervezett, kigondolt és részletekbe menően leírt a tervezői könyvébe. Egy kis gyerekénekben egy figyelmeztetés van megfogalmazva: „Jegyezd meg jól, nem te döntöttél, hogy megszüless és élj, az élet titka Isten szent joga. Nem véletlen, hogy megszülettél.” Dávid mély hódolattal és elismeréssel fordul Istenhez, akiről tudja, hogy már az anyaméhben a Teremtő alkotta és formálta őt. Nagy kiváltság, hogy Isten tervében ott volt az életem és a tiéd. Ha egészséges vagy, ma reggel azért adhatsz hálát, ha pedig valamilyen betegséggel, próbával küszködsz, Isten neve abban is meg tud dicsőülni. Hidd el Isten felőled is jót tervezett e földi életre nézve, de a legtöbbet Fiában, Jézusban kínálja mindenkinek: az örök életet. Van-e neked üdvösséged? Ott van-e neved az élet könyvében?

Simon András

DÉLUTÁN | 

Egy ember utolsó imádsága

Igehely: Bír 16:22-31 Kulcsige: Bír 16:28 „Ekkor Sámson az Úrhoz kiáltott, és ezt mondta: Ó, Uram, Uram! Emlékezz meg rólam, és erősíts meg engem még most az egyszer, én Istenem, hogy bosszút állhassak a filiszteusokon a két szememért!”

Miközben Sámson a Delilával való kapcsolatából megnyugvást és örömöt remélt, általa mégis az ellenséges Filiszteusok kezébe került, akik kegyetlenül megvakították és rabszolgamunkára kényszerítették. Mai igénkben azt olvastuk: „de nőni kezdett a haja.” (22v.) Az ünneplő nép diadalittasan előhozatta Sámsont, hogy szórakoztassa őket. Miközben őt nézték Dágónt, az istenüket dicsőítették, aki kezükbe adta ellenségüket. Ebben a megalázott, nyomorult állapotában Sámson őszintén Istenhez fohászkodott. Majd kérte a fiút, aki őt vezette, engedje meg neki, hogy a tartóoszlopokat megfoghassa. Ekkor Istenhez kiáltott, emlékezzen meg róla és erősítse meg még most ez egyszer, hogy bosszút állhasson ellenségein a két szeme világáért. Isten meghallgatta imáját és az oszlopokat megmozdítva, összedőlt az épület a bent levőkre, Sámsont is maga alá temetve. Így az ellenség közül többet ölt meg halálával, mint egész életében.

Isten kész megbocsátani, ha bűneink bánva hozzá kiáltunk. Sámson bár megszomorította Istent viselkedésével, neve mégis ott van a hithősök sorában. Adjon a mi Istenünk mindnyájunknak töredelmes és bűnbánó szívet. Ámen.

Simon András

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!