2021. április 15., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Térjetek meg hozzám teljes szívvel!

Igehely: Jóel 2:12-17; Kulcsige: Jóel 2:12 „De még most is így szól az ÚR: Térjetek meg hozzám teljes szívvel, böjtölve, sírva és gyászolva!”

Egy hargitai tábori hét jut eszembe a kilencvenes évekből. Az ifjúsági tábor minden napján kérdéseket lehetett írni, és egy dobozba beletenni, az esti istentiszteleten pedig válaszoltak rá a lelkipásztorok. Egy este Vékás Zoltán testvér válaszolt a kérdésekre. Szinte minden kérdésre az volt a válasza, hogy térj meg! Azóta is gyakran eszembe jut ez az eset, és egyre világosabban látom ennek igazságát úgy a Szentírásban, mint a mindennapi életben. A megtérés a válasz, a megtérés a megoldás az élet minden problémájára. Meg is fordíthatjuk ezt az érvelést, mert az is igazság, hogy a legtöbb probléma a megtérés hiányából fakad. A Jelenések könyvében az Úr Jézus is ezt ajánlja a hét gyülekezetnek.

Ma reggeli igénk a teljes és valódi megtérésre szólít fel. Az ítéletek között hangzik el ez a kegyelmi szó: „De még most is így szól az Úr…” A mulasztásaink és gyarlóságaink ellenére, a világi romlottság ellenére még kegyelmesen hív az Úr a megtérésre.

Vizsgáld meg most, hogy mennyire teljes a megtérésed, és mennyire szívből fakadó az odaszánásod.

Sallai Jakab

DÉLUTÁN | 

A fölösleg megromlott

Igehely: 2Móz 16:16–21; Kulcsige: 2Móz 16:20 „De nem hallgattak Mózesre. Voltak, akik hagytak belőle másnapra is, de az megkukacosodott és megbüdösödött. Ezért megharagudott rájuk Mózes.”

Érdekes statisztikák és cikkek vannak az élelmiszerpazarlásról napjainkban. Az egyik újsághír szerint Magyarországon az emberek évente átlag 68 kg élelmiszert dobnak ki. Világviszonylatban, ha egyenlőbben lenne elosztva az étel, akkor négy ember helyett öt személy is jóllakhatna ugyanazzal a mennyiséggel. És még nem is számítottuk az üzletben, piacon, vagy már a termelőknél kárba vesző élelmiszereket. A fölösleg és pazarlás kérdésével ma is szembenézünk. Megromlik az étel a kamrában, mert elfelejtkezünk róla, hisz annyi minden van ott! Elrothad a gyümölcs a hűtőben, mert többfélét vettünk, és nem fogyott el.

A világjárvány kezdetén, amikor kihirdették a vesztegzárat, figyeltük, hogy mennyi ideig tudjuk beosztani a megvásárolt ételmennyiséget. Örültünk, hogy három hétig nem kellett nagyobb bevásárlás. Nem könnyű beosztani, és nem könnyű bölcsen vásárolni. Ehhez is kérnünk kell az Úr bölcsességét és vezetését, hogy ne vétkezzünk. Isten Lelke tud megtanítani, hogy ne legyünk sem telhetetlenek, sem fukarok vagy önzők.

Tudod-e, hogy mennyi az elég? Figyelj Istenre és Igéjére, Ő megtanít!

Sallai Jakab

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?