2021. augusztus 5., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Jézus, a teremtő

Igehely: Zsid 1:10 „Te vetettél, Uram, alapot a földnek kezdetben; és a te kezed alkotása az ég.”

Ha igaznak tudjuk elfogadni, hogy a Biblia egy Istenről beszél, és látjuk, hogy Jézus „Isten lényének a képmása”, (Zsid 1:3) akkor nem nehéz elhinni Jézus szavait: „Én és az Atya egy vagyunk.” (Jn 10:30) A múltban, a földön szolgálva sok beteget gyógyított, halottakat támasztott és bűnöket bocsátott meg. Ha mindezeket meg tudta tenni Jézus, akkor nem kell azon csodálkoznunk – de annál inkább magasztalni kell érte Őt -, hogy ma is új teremtést tud létrehozni.

Ezt élhettem át egyik alkalommal a kórházban, amikor egy hetvenéves férfi így szólt hozzám: „Szeretnék meggyónni!” Meglepődtem, de kértem őt arra, mondja el, ami a szívét terheli. Elmondta. Azután imádkoztam, majd kértem, hogy néhány szóban ő is tegye ezt meg. Megtette. Áment mondtam, majd elköszöntem tőle. Két nap múlva újra találkoztunk, és érdeklődtem állapota felől. Elmondta: „Tudja József, életemben nem tapasztaltam olyan békességet, mint azután az imádság után, amit elmondtam Istennek!” Magasztaltam Istent, hogy Jézusban igaz az új teremtés. Ő halottakat támaszt fel, és új életeket ad. Neked is Ő tud adni új életet! Ő tudja helyreállítani a kapcsolataidat! Rá tudod bízni magad?

Csuhai József

DÉLUTÁN | 

Krisztus törvénye szerinti teherviselés

Igehely: Gal 6:1–5; Kulcsige: Gal 6:2 „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét.”

Mi lenne velünk, ha nem lettek volna mellettünk olyan testvérek, akik látva meggyengült helyzetünket nem jöttek volna oda, és nem tárták volna föl a valóságos helyzetet? Újabb krízis – talán a legveszélyesebb -, amiből lehet kiábrándultan, megkeményedve, mindenben és mindenkiben csalódva kilépni, de lehet Jézusra nézve, lelkileg megerősödve továbbmenni. Első szolgálati helyemen többször előfordult, hogy hétfő délelőtt a szomszédból átjött egy idős testvér, és megkérdezte: „Leülhetek egy kicsit?” Természetesen igent mondtam, és vártam a beszélgetést. Máskor is megtapasztaltam, hogy szelíden, de határozottan elmondta véleményét az elmúlt vasárnapról. Nem maradt sokáig. Mielőtt elment, imádkoztunk. Hálás voltam Istennek ezekért a látogatásokért!

Az a tapasztalatom, hogy ha nem működik a Krisztus szerinti intés, óvás, akkor elkorcsosul a lelki életünk, de gyógyulások vannak ott, ahol ez szelíden, de határozottan történik. Komoly „fertőzések”, „balesetek” történnek, ha valakik a nagy „megmondó” szerepében mindenkit oktatnak! Isten mentsen meg – vagy tartson távol - minket ezektől az emberektől! Ha ez nem történt volna meg, akkor jöjj a kereszthez, ahol gyógyulásod lesz!

Csuhai József

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.