2021. december 4., szombat

DÉLELŐTT | 
Isten elküldte Fiát!

Igehely: Gal 4:3-7; Kulcsige: Gal 4:4 „De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született a törvénynek alávetve.”

A Megváltó származásának legjelentőségteljesebb vonatkozása a mennyei Atya: „Isten elküldte Fiát” (4.v.). Isten az embert Fia által – aki szintén a törvény alávetettjeként, szolgaságra született – a szolgai státuszból kiváltja és fiaivá fogadja. „Mivel pedig fiak vagytok” (6. v.) – ez a fiúság kettős áldást jelent: 1. a Szentlélek ajándékában részesültünk, „a fiúság Lelkét kaptátok” (Róm 8:15); 2. az Atya gyermekei öröklik a mennyek országát „Isten akaratából” (7. v.).

Így Isten áldását, ígéretét elnyerve elérjük kettős célunkat: egyfelől a Szentlélek jelenléte megtart a Krisztushitben, mindvégig hűségben; másfelől: befejezve földi pályafutásunkat, megérkezünk a mi mennyei Atyánk országába, üdvösséget nyerve. A mi üdvözítő Istenünk „azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön” (1Tim 2:4), ezért küldte el Fiát. Imádkozz, hogy a hited szerinti életcélod nem a földi mennyország, hanem a mennyei ország legyen; és Isten utáni vágy határozza meg az életedet.

Tarts önvizsgálatot: ennek a fényében élsz? Miért küzdesz, és miért érdemes harcolni? Az Isten iránti hűséged miben látszik?

János Levente

DÉLUTÁN | 

Gyümölcsözve várjuk Urunkat!

Igehely: Gal 5:19–26; Kulcsige: Gal 5:22 „A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény.”

A Biblia olvasásakor igyekszünk a fő gondolatokra odafigyelni, ezért megtörténhet, hogy a listákon csak átfut a szemünk. Az itt álló befejezetlen bűnlista által vizsgáljuk meg önmagunkat, néhány percet szánva erre (19-21v.). Miért? Ezek miatt veszítik el némelyek Isten országának örökségét (21.v.), és nem mellesleg tönkreteszik emberi kapcsolataikat is.

A hívő életében a bűn olyan, mint a gyümölcsfa számára a kártevő bogarak, amelyek először a friss hajtásokat, majd az egész fát ellepik, megfojtva annak növekedését és gyümölcstermését. Pedig, akik az Úr Jézus visszajövetelét, megjelenését várják, nem gyümölcstelenek, hanem végzik a rájuk bízott szolgálatot.

Egyik alkalommal egy nálam idősebb lelkipásztor a Szentlélek gyümölcsével kapcsolatosan ezt mondta: „A Lélek a hívő emberben nem csak egyszer termi meg a gyümölcsét, és ennyi! Újra és újra meg kell azt teremnie.” A különböző élethelyzetek, hitpróbák, kísértések döntés elé állítanak, hogy bűnös, testies módon, vagy a Lélek gyümölcseit megteremve, győztesen kerülünk-e ki azokból, és úgy folytatjuk életutunkat. Imádkozz ezért a holnap reménységeként!

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.