2021. január 11., hétfő

DÉLELŐTT | 
Meggyógyult és szolgált nekik

Igehely: Mk 1:29-31; Kulcsige: Mk 1:31 „Ő pedig odalépve megfogta a kezét, és talpra állította, úgyhogy az asszonyt elhagyta a láz, és szolgált nekik.”

A hír Galileában és környékén hamar elterjedt, hogy új tanítómester jelent meg vidékükön, akinek hatalma van, tanításában pedig erő. Az Úr útja a zsinagógából Simon és András házához vezetett. Gondolhatjuk, hogy Simon és András meghívta a Mestert saját házukhoz egy szombati ebédre. Simon anyósa azonban lázasan feküdt otthon. A betegség valószínűleg megakadályozta őt az ebéd elkészítésében. A két tanítvány szólt Jézusnak a beteg felől, közbenjártak érte. Milyen szép és példás tanítványi magatartás ez! Az Úr hatalommal bírt, és együttérző volt a szükségben levők, a betegek iránt. Bár senki nem akar beteg lenni, mégis megbetegedhet az is, akit az Úr szeret. Olyan is van, hogy a betegség eszköz abban, hogy Isten neve megdicsőíttessék, de arra is találunk példát, mint ahogy ezt most az igéből olvashattuk, hogy a beteg alkalmatlan volt a szolgálatra. Az áldott Orvos megfogta a beteg kezét, és talpra állította. Meggyógyult, a láz eltűnt. Az Úr iránti örömét és háláját azzal fejezte ki, hogy egészségesen szolgált.

Az Úr ma is könyörülő és irgalmas, és a betegeket is meg tudja gyógyítani. Szeretjük Őt? Tapasztaltuk már irgalmát és sebeinek gyógyító erejét? Ha igen, szolgáljunk neki, és keressük mások javát is örömmel.

Gergely Pál

DÉLUTÁN | 

Keresztyénként szenvedve

Igehely: 1Pt 4:12–19; Kulcsige: 1Pt 4:16 „Ha azonban valaki, mint keresztyén szenved, ne szégyenkezzék, hanem dicsőítse Istent ezzel a névvel.”

Nem könnyű keresztyénnek lenni egy keresztyénellenes világban. Péter apostol a világ keresztyénüldöző magatartását természetesnek tartja. Ezen nem kell meglepődni. A római császárok Nérótól kezdve üldözték a keresztyéneket. Mit tegyen a keresztyén ilyenkor? Először is: fogadja el a szenvedést, tudva azt, hogy Isten ezt megengedte. Az apostol azt tanácsolja, tegye ezt örömmel. Ne panaszkodjon, ne zúgolódjon, hanem örüljön, mert a Krisztus nevéért szenvedhet, aki panasz nélkül, és sokkal többet szenvedett érte.

Azt is tanácsolja az apostol, hogy a szenvedő keresztyén, aki nem saját hibája miatt szenved, hanem Krisztusért, ne szégyenkezzen emiatt, hiszen Krisztussal való sorsközössége nyilvánul meg az Érte vállalt szenvedésben. Vegye észre, hogy Isten tisztítja őt a szenvedés által, hogy a Krisztussal való találkozása örömteli lehessen. Mit tegyen még? Dicsőítse a szenvedés közepette Istent a Szentlélek által, mert a mennyei Atya méltó rá.

Aki mindvégig hű, az nyer odaát örök jutalmat. Tudunk-e már „jó keresztyénként” Krisztusért szenvedni?

Gergely Pál

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.