2021. január 18., hétfő

DÉLELŐTT | 
Szomorkodott szívük keménysége miatt

Igehely: Mk 3:1-6; Kulcsige: Mk 3:5 „Ekkor haragosan végignézett rajtuk, szomorkodva szívük keménysége miatt; majd így szólt ahhoz az emberhez: Nyújtsd ki a kezedet! Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze.”

Jézust ismét a zsinagógában látjuk. Folyamatos mozgásban van, mint aki nem akarja az időt vesztegetni. Isten országának megnyilvánulása nagyon is fontos e kőkemény szívű emberek életében. Egyetlen esély a helyreállításra az eltorzult ember számára: Jézus hatalmát meglátni és örömmel fogadni. De Isten országát nem mindenki fogadja örömmel. Hogy lehet hinni azt, hogy Jézus meggyógyíthatja a száraz kezűt vagy bárki mást, és mégsem fogadni Őt, mint Istentől küldöttet?! Csak azért, mert az általuk felállított keretek közé Jézus cselekedetei nem fértek be!

Jézus nem titkon cselekszik: mindenki szeme láttára gyógyította meg a megszáradt kezűt, bár tudta, hogy amiatt támadva lesz. Isten országa most általad fog megnyilvánulni. Talán éppen ma olyasmit kell tegyél vagy mondjál, ami egyeseknek nem fog tetszeni. Vállald fel, még nyilvánosabban, mint máskor. Az ember szívének keménységére egyetlen gyógyír, ha szembesül Isten országával, ha pedig nem, akkor Jézus haragos tekintetével fog szembesülni.

Jártál-e Isten népe közt úgy, hogy másoknak a hibáit kerested? Talán vártad, hogy hol és mikor tévednek?

Sebestyén László

DÉLUTÁN | 

Ne szeressük a világot!

Igehely: 1Jn 2:12–17; Kulcsige: 1Jn 2:15 „Ne szeressétek a világot, se azt, ami a világban van. Ha valaki szereti a világot, abban nincs meg az Atya szeretete.”

Valaki azt mondta, hogy az ember problémája nem az, hogy szereti a világot, hanem az, hogy túl kevéssel elégszik meg. Megelégszik a világ szennyével, mivel a kívánságát azzal akarja betölteni, miközben Isten sokkal többet tudna adni. Ne szeressük, vagy ne kívánjuk a világot nem azt jelenti, hogy ne szeress vagy ne kívánj semmit, hanem hogy sokkal inkább szeresd és kívánd az Atyát és az Ő akaratát. Tégy különbséget a világ kínálata és az Isten kínálata között, és vágyaidat elégítsd ki az isteni kínálatból.

Isten kínálja feléd a bűnbocsánatot. Ne szeresd a világot, hanem inkább dúskálj a bűnbocsánat örömében. Isten kínálja Fiának a megismerését. Ó, hányszor az ember pénzzel fizet azért, hogy valami ismeretet megszerezzen! Isten felkínálja Jézus Krisztus megismerését, hogy ez által örök életet adjon. Ez az ismeret nemcsak egy vizsgán vezet át, hanem az életed legfőbb vizsgáján, az ítéleten is. Ezenkívül Isten felkínálja a gonosz fölött való győzelmet igéje által.

A világ kínálatából semmi sem marad meg. Minden elvész. Szeresd az Urat, mert ami tőle van, az soha el nem múlik.

Sebestyén László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.