2021. január 27., szerda

DÉLELŐTT | 
A lámpás és a mérték

Igehely: Mk 4:21-25; Kulcsige: Mk 4:24” „Ezt is mondta nekik: Vigyázzatok arra, hogy mit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek, sőt ráadást is adnak. 

A felolvasott szakasz Jézus több mondását is tartalmazza. Szól a lámpásról és annak rendeltetésszerű használatáról, az elrejtett dolgok napvilágra kerüléséről, a mértékről, és arról, hogy akinek van, annak adatik, és akinek nincs, attól az is elvétetik, amije van.

Az legismertebb jézusi tanításokhoz tartozik az a kijelentés, hogy a lámpást nem azért gyújtják meg, hogy azután a véka alá tegyék: az a lámpatartóba való. Értelmetlen dolog meggyújtani a lámpást, és azután véka alá tenni, az ágy alatt pedig életveszélyes. „Isten ugyanis, aki ezt mondta: „Sötétségből világosság ragyogjon fel”, ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán” (2 Kor 4:6). A lámpatartó az a hely, ahol a legjobban használhat Isten, és ahol a leginkább áldás lehetsz környezetednek. Ki van jelölve a helyed! Ott világíts!

Majd Jézus ezt is mondta nekik: „Gondoljátok át alaposan, amit hallotok! Amilyen mértékkel mértek, ugyanazzal fognak nektek is mérni. Sőt, még ráadást is kaptok.” Tetteink, beszédünk, másokhoz való viszonyulásunk visszahat. Szeress, szolgálj, tégy jót mérték nélkül! Áldás vagy, és áldott leszel!

Nagy István

DÉLUTÁN | 

A külső és a belső ember harca

Igehely: Róm 7:14–25; Kulcsige: Róm 7:19 „Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat.”

Mi, hívők, szívünkben kétféle vággyal szembesülünk. Amikor Isten közelségében vagyunk, lelkesedünk, örülünk szavának, megalázzuk magunkat hatalmas keze alatt, és különleges békesség tölt el minket. De megtaláljuk magunkban azt a belső, lehúzó törvényt is, hogy a bűnös kívánságok is vonzanak, és néha jól érezzük magunkat azokban, amiket Isten utál. Hogyan lehetséges ez?

Az apostol magáról mondott vallomása mintha a mi harcainkat leplezné le, a mi belső vívódásainkat mutatná be. Pál szilárd jellemű, erős hitharcos volt, ennek ellenére elismeri, hogy mivel testben él, ezért ő is ki van szolgáltatva a bűnnek.

Lehet, hogy te is beismered: „testemben nem lakik jó, minthogy arra, hogy akarjam a jót, van lehetőségem, de arra, hogy megtegyem, nincs. Hiszen nem azt teszem, amit akarok: a jót, hanem azt cselekszem, amit nem akarok: a rosszat.” Ez a felismerés és őszinte vallomás segítségkérésre kényszerít. Az erőtelenek ereje Jézus. Kérd, hogy Krisztus ereje lakozzék benned (2Kor 12:9)!

„Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy hatalmasan megerősödjék bennetek a belső ember az ő Lelke által.” (Ef 3:16)

Nagy István

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.