2021. január 6., szerda

DÉLELŐTT | 
Az Atya gyönyörködik Fiában

Igehely: Mk 1:9-11; Kulcsige: Mk 1:9 „Történt pedig azokban a napokban, hogy eljött Jézus a galileai Názáretből, és megkeresztelte őt János a Jordánban.”

Isten a világ megformálásakor gyönyörködött a teremtésben. Gyönyörködött, mert látta, hogy alkotásai igen jók. Gyönyörködött az emberben és a vele való kapcsolatban is addig, míg az ember bűnbe nem esett, és Isten ellenségévé nem vált.

Jézus váltságmunkájának köszönhetően az Atya jobban gyönyörködik megváltott gyermekeiben, mint az első emberpár bűntelen állapotában. Mit csodál bennünk a Teremtő? Azt, ahogyan Jézus vonásai egyre inkább valósággá lesznek életünkben. Azért leli gyönyörűségét bennünk, mert igazzá lettünk az Ő Fia által. Ha Édesatyád gyönyörködik gyarló, de megváltott gyermekében, mennyivel inkább kell nekünk gyönyörködnünk Istenben és az Ő Fiában, Jézusban. Arra lettünk elhívva, hogy gyönyörűséget szerezzünk a mi Urunknak, és gyönyörködjünk benne.

Ma örülj és adj hálát azért, mert Atyád, amikor rád tekint, mosoly fakad az arcán! Gyönyörködj abban a Jézusban, aki átokká lett, hogy mi áldottak legyünk, aki szegénnyé lett, hogy általa meggazdagodjunk!

Dóczi Tibor

DÉLUTÁN | 

Isten küldi és védi szolgáját

Igehely: Jer 1:14–19; Kulcsige: Jer 1:17 „Övezd fel derekadat és indulj, hirdesd nekik mindazt, amit én parancsolok! Ne rettenj meg tőlük, különben én rettentelek meg téged általuk!”

 Élet-halál harc folyik az emberek lelkéért, melynek árát Krisztus fizette meg a keresztfán. Jézus arra hívta el a tanítványait, hogy hirdessék az örömhírt, és neveljék Krisztus tanítványaivá a megtérteket. Igaz, némelyeket Isten az első frontvonalba hív el harcolni, mint Jeremiást, Pált és Péter apostolt. Ám minden egyes tanítvány küldetése, hogy lelkeket nyerjen meg Krisztusnak. Mindannyiunkat az elveszettek iránti mentő szeretet kell, hogy fűtsön, mert ebben gyönyörködik az Atya, és ez a legnagyobb nyereség az elveszett emberek számára is. Ehhez a nagy harchoz Isten ad erőt és eszközöket, valamint a védelmet is biztosítja szolgái számára. Sőt, a mennyei jutalom sem marad el.

Hív a munka, hív a család, hívnak a különböző programok. Isten ma hív az Ő jelenlétébe, ahol a mentő szeretet lángra kap, bátorságot és erőt nyerhetsz az evangélium megosztására. Mi fog vissza téged abban, hogy égjen a szíved az emberekért? Tedd le, és élj elhívásodhoz méltóan!

Dóczi Tibor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.