2021. június 21., hétfő

DÉLELŐTT | 
Atyai áldás és útmutatás

Igehely: 1Móz 28:1-5; Kulcsige: 1Móz 28:1 „Ekkor Izsák hívatta Jákóbot, megáldotta, és ezt parancsolta neki: Ne végy feleséget a kánaáni leányok közül!”

Milyen fontos is az apai útmutatás, tanács a gyermek életében, és milyen kiváltság, hogy mi, hívő édesapák, áldásunkat adhatjuk gyermekünk életére! Nem mindegy, milyen tanácsot kapnak gyermekeink, mert a világ és annak ura gondoskodik arról, hogy bőven kapjanak rossz tanácsot. Felelősséggel tartozunk, hogy Isten áldását továbbítsuk gyermekeink életére. Ne felejtsük el, vannak olyan dolgok, amelyeket csak egy édesapa adhat át gyermekének. A házasságra való felkészülés nagyon fontos, és ha otthonról nem kapják meg a jó útmutatást, akkor milyen jövő fog rájuk várni?

Ne felejtsük el azt sem, hogy egy meghatározott idő áll rendezésére minden édesapának, hogy jó tanáccsal, helyes útmutatással lássa el a gyermekeit: „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt” (Préd 3:1). Bölcsen kell kihasználni az időt, amit rendelkezésre ad az Úr, hiszen a tegnapi nap nem fog már visszatérni.

Ha kaptál az Úrtól útmutatást gyermekeid felől, értékelted-e, hálás voltál-e érte?

Áldást közvetítettél-e gyermekeid életére?

Rajna Ottó

DÉLUTÁN | 

Az Úrhoz méltó élet

Igehely: Kol 1:9–12; Kulcsige: Kol 1:10 „Hogy élhessetek az Úrhoz méltóan, teljes mértékben az ő tetszésére, és teremjetek gyümölcsöt mindenfajta jó cselekedettel, és növekedjetek Isten ismeretében.”

Aki az Úrral találkozott, nem is kíván más életet élni, csak olyat, ami kedves az Úr előtt, ami méltó az Úr követőjéhez.

Az Úrhoz méltó élet egyik jellemzője, hogy jó cselekedetekben gyakorolja magát az, aki Jézussal találkozott. A hálából végzett jó cselekedetek dicsőítik az Urat, és az ilyen élet gyümölcsöző. Tábitáról is azt olvassuk, hogy sok jót tett (ApCsel 9:36). Az méltó az Úr követőjéhez, hogy előrehalad, növekedik a lelki életében. Nem elégszik meg azzal, hogy eljutott az Isten megismerésére, hanem jobban és jobban meg akarja Őt ismerni, egyre inkább elmélyül az Úrral való kapcsolatában. Hiszen akivel rendszeresen időt töltünk, azt egyre jobban megismerjük, és ez igaz az Istennel való kapcsolatunkra is.

Az állhatatosság is nagyon fontos az Úr követőjének, hiszen nem gyönyörködik az Úr lelke az olyan emberben, aki meghátrál, és nem marad állhatatos a hitben (Zsid 10:38). Az állhatatosság a türelemmel van kapcsolatban (11.v.), és gyakoroljuk is magunkat ezekben, mert akkor tud bennünk gyönyörködni az Úr!

Rajna Ottó

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.