2021. november 17., szerda

DÉLELŐTT | 
Vízözön ígérete

Igehely: 1Móz 6:9-22; Kulcsige: 1Móz 6:22 „Nóé így is tett: mindenben úgy járt el, ahogyan Isten megparancsolta neki.”

A mi korunk sem különb a Nóé koránál, de kérdés, hogy van-e olyan lelkiállapotunk, mint Nóénak, hogy Isten szövetségesei lehessünk? Nóé igaz, tökéletes volt a vele egykorúak között. Istennel járt. (9v.) Volt hite Istenben abban az elvetemedett korban. Isten felé fordult, nem sodródott az árral. Felkérést kapott az Úrtól, hogy készítsen bárkát, hogy megmeneküljön ő és a házanépe, és minden élőből kettő-kettő. Sokan csúfolták őt ezért, mert szárazföldön építette a bárkát, de ő tudta a szíve mélyén, amit Isten megmondott az be fog következni!

Két üzenet, amit megszívlelhetünk ezen a reggelen:

1. A Biblia azt mondja, hogy a föld másodszor tűz által fog megítéltetni: „...az akkori világ vízzel elboríttatva elveszett, a mostani egek pedig és a föld ugyanazon szó által megkíméltettek, tűznek tartatván fenn, az ítéletnek és az istentelen emberek romlásának napjára.” (2Pt 3:6-7)

2. Minket Jézus Krisztus keresztáldozata ment meg. Általa menekülünk meg az Isten haragjától, ami nem egy elképzelt, hanem valós veszedelem: „Aki hisz a Fiúban, örök élete van, aki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta.” (Jn 3:36)

Budai Lajos Dániel

DÉLUTÁN | 

Jóra fordítom sorsukat

Igehely: Jer 32:36–44; Kulcsige: Jer 32:40 „Örök szövetséget kötök velük: nem fordulok el tőlük, mindig jót teszek velük, és olyanná teszem szívüket, hogy féljenek engem, és többé ne hagyjanak el.”

Amikor Isten jóra fordítja valakinek a sorsát ez nagy boldogság. Ez olyan élet, amiben ott van az áldás, az a természet fölötti támogatás, amit csak Isten adhat. Mennyit küzdenek az emberek azért, hogy az életük jól alakuljon. Mégis Isten tudja azt jóra fordítani, ha az ember belátja, hogy a bűnei tették tönkre és választották el Istentől. Az Úr kész könyörülni rajta. Előbb a lelkét hozza rendbe, majd szép lassan a dolgok is jóra fordulnak. Vége az értelmetlen életnek és a nyugtalanságnak, ami a szívben volt. Megjelenik az isteni békesség és harmónia. Hadd írjak csak egy példát. Amíg valaki Isten nélkül élt drogfüggőségben, sokszor bántotta gyermekeit és feleségét, megkeserítve az életüket. De egyszer meghallotta, hogy Jézus Krisztus meg tudja szabadítani ebből az életből. Teljes szívével elhitte és elfogadta a szabadítást. Az élete gyökeresen megváltozott. Új emberként tért haza. Békesség és nyugalom költözött a szívekbe, és Istent dicsérték. Hamarosan az egész család Istenhez fordult és boldog életet éltek. Így dolgozik Isten: jóra fordít életeket. Imádkozzunk, hogy sok ember és család élete jóra forduljon ebben az évben is Isten munkája által!

Budai Lajos Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.