2021. október 21., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Az Ige

Igehely: Jn 1:1-5; Kulcsige: Jn 1:1 „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt.”

Az evangéliumok Jézus életművét és váltságmunkáját mutatják be különböző megvilágításban. Megkezdik születésével, gyermekkorával, majd tetteit, csodáit, végül halálát és feltámadását írják le. Egyedül a János evangéliuma kivétel, ahol János Jézus személyét az örökkévalóság irányából vezeti be. Ugyanaz a kifejezés van itt is, mint a Biblia első mondatában: Kezdetben... Isten; kezdetben vala az Ige. János meg van győződve arról, hogy Jézus örök időktől fogva létezik, hogy Ő ISTEN és TEREMTŐ. Jelen volt és részt vett a világ teremtésében.

A Jn 17:5-ben Jézus utal arra a dicsőségre, amellyel bírt a világ létele előtt. Jézus itt úgy van bemutatva, mint Ige, az Isten szava, beszéde, kifejezése. Jézus az Istennél volt. Jézus Isten volt. Jézus olyan volt, mint Isten. Jézus az Isten üzenete az emberiség számára. Isten önmagát adta nekünk Jézus személyében. Ennél többet nem tehetett, nem adhatott. Ha ez nem indít meg, ha ennyi nem elég valakinek, akkor Istennek ahhoz nincs több mondanivalója. Befogadta-e már a szíved az IGÉT?

Szűcs Zsolt

DÉLUTÁN | 

Új élet Korinthusban

Igehely: ApCsel 18:1–11; Kulcsige: ApCsel 18:8 „Kriszpusz, a zsinagógai elöljáró pedig hitt az Úrban egész háza népével együtt, és a korinthusiak közül, akik hallgatták őt, szintén sokan hittek, és megkeresztelkedtek.”

Pál apostol városról városra járva hirdette az evangéliumot. Munkája nyomán új élet bontakozott ki egymás után. 

Ebben az igeszakaszban arról olvashattunk, hogy eljutott Korinthusba, ahol Akvillára és Priszcillára talált, akik sátorkészítők voltak. Pál náluk maradt, és mivel ő is sátorkészítéssel foglalkozott, náluk dolgozott ebben az időszakban. 

A missziómunkát a munkahelyen is lehetett végezni. Az apostol a zsinagógában is hirdette Jézus Krisztust, az Isten Fiát, de a zsidók ellenszegültek. Ennek következtében a pogányok felé fordult, és egy Jusztus nevű ember házába ment. 

Pál biztatást kapott a Lélek által, hogy ne féljen, hirdesse csak az igét, mert sok nép van még abban a városban. Új élet ott kezdődik, ahol kitartással végzik a missziót minden ember előtt, tudva, hogy lesznek olyanok, akik befogadják a hirdetett igét. 

Legyünk figyelmesek a Lélek hangjára, és engedelmeskedjünk, amikor biztat, bátorít a lelki munka végzésére!

Kiss László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.