2021. október 22., péntek

DÉLELŐTT | 
Immánuel

Igehely: Ézs 7:14; Kulcsige: Ézs 7:14 „Ezért maga az Úr fog jelet adni nektek: Íme, egy fiatal nő, aki most várandós, fiút fog szülni, és Immánuélnak nevezi majd el.”

Immánuel: Velünk az Isten! Ézsaiás próféta a szír-efraimi háború idején megjövendöli Áház, júdai királynak, hogy az ellene szövetkezett izráeli és damaszkuszi királyok támadása kudarcot fog vallani. Az ígéret megerősítéseképpen arra biztatja a királyt, hogy kérjen jelt az Úrtól. Áház vonakodik ezt megtenni, ezért az Úr maga ad jelt: „Ímé, a szűz fogan méhében, és szül fiat, s nevezi azt Immánuelnek”. A név garantálja az ellenség kudarcát, Jeruzsálem megszabadulását.

A Mt 1:22-23 a szüzet Máriával, Immánuelt pedig a születendő Jézussal azonosítja.

Micsoda fantasztikus üzenet ez azoknak, akik szorult helyzetben vannak: Ne félj! Velünk az Isten! Áház szkeptikus volt, nem tudta elhinni, hogy Isten megsegíti, de az ígéret szólt, és érvényes az utódoknak is. Hála Istennek, hogy Krisztus megszületésével érvényes rám is, és mindazokra, akik Isten megváltott népéhez tartoznak. Nincs olyan helyzet, ahol ez ne lenne érvényes! Még ha egy világjárvány keseríti is az életünket, megnyugvással mondhatjuk: IMMÁNUEL – VELÜNK AZ ISTEN!

Hitetlen, álszent „Áházként”, vagy hálás tanítványként fogadom-e az üzenetet?

Szűcs Zsolt

DÉLUTÁN | 

Új élet a fővárosban

Igehely: Róm 1:8–17; Kulcsige: Róm 1:15 „Azért szívem szerint kész vagyok az evangéliumot hirdetni nektek is, akik Rómában vagytok.”

Pál apostol hálás a rómabeliekért, mert az ő hitüknek „az egész világon híre van”. Valóban új élet kezdődött Rómában, a birodalom fővárosában, mert voltak, akik hittek az evangéliumban. Az apostol kívánta, hogy látva őket, valamilyen lelki ajándékot közöljön velük a megerősítésükre. 

Ahol új élet van, ott a lelki ajándékokat arra használják, hogy épüljenek egymás hite által. Mivel Pál fontosnak tartotta azt, hogy közösségben legyen a rómabeliekkel, ebből láthatjuk, mennyire pótolhatatlan az, amikor személyesen, egymást látva, hallva épülhetünk a hitben, másokkal közösséget vállalva. Pál apostol életéből azt is megtanulhatjuk, hogy legyen bátorságunk hirdetni az igét minden embernek, hovatartozásuktól, rangjuktól függetlenül.

Sokkal hatékonyabbak lennénk az evangelizálásban, ha valóban hinnénk azt, hogy a Krisztusról szóló evangélium Isten hatalma minden hívő üdvösségére. Az evangéliumban Isten igazsága jelentetik ki hitből hitbe, mert az igaz ember hitből él. 

Kiss László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.