2021. október 23., szombat

DÉLELŐTT | 
Békesség Fejedelme

Igehely: Ézs 9:1-6 (9:2-7); Kulcsige: Ézs 9:5 „Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!”

Milyen aranyos, értelmes, ügyes, nagyos! – fakad ki belőlünk sokszor, ha kisgyermeket látunk. Néhány éves korában már feltesszük a kérdést, hogy vajon mi lesz ebből a gyermekből? Jellemzői, képességei alapján próbáljuk kitalálni a pályát, amit majd befuthat. Ézsaiás próféta nem elfogult volt, nem is abból próbálta kitalálni a GYERMEK jövőjét, amit látott, hiszen még meg sem született. Isten kinyilatkoztatása volt, amivel reményt akart kelteni egy nagyon nehéz időben, amikor bizonytalan volt jelen és jövő egyaránt, mind gazdaságilag, mind politikailag vagy ami a békét és szabadságot jelenti. A pillanatnyi helyzet megoldása mellett Isten egy sokkal nagyobb ígéretet tesz: Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk, és az uralom az ő vállán lesz. Így nevezik: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!

Ez a gyermek több, mint aranyos, értelmes, ügyes. Ő a hatalmas, az uralkodó, a bölcs, a mindenható, örökkévaló Isten. Ez az ígéret már nekünk is szól. Tanácstalan vagy? Gyengének érzed magad? Esetleg békére van szükséged? Mindezt Jézus személyében megtalálhatod.

Szűcs Zsolt

DÉLUTÁN | 

Új élet az utolsó birodalom után

Igehely: Dán 2:40–45; Kulcsige: Dán 2:44 „Ezeknek a királyoknak az idejében támaszt majd a menny Istene egy királyságot, amely nem semmisül meg soha, és a királyi uralom más népre nem száll át. Összetöri mindezeket a királyságokat, és véget vet nekik, maga pedig fennmarad mindörökké.”

Dániel megfejti Nebukadneccar álmát a négy világbirodalomról és Isten örökkévaló országáról. Isten az, aki állít trónokat, és dönt le királyokat, birodalmakat. Igeszakaszunk 44. versében arról olvashatunk, hogy Isten majd olyan birodalmat támaszt, amely örökké tart, és meg nem romol. 

Új élet támad ott, ahol az emberek Isten királyságába bekerülnek az evangélium ereje által. Ezért is fontos az örömhír továbbítása, mert az ember megszabadulhat a Sátán birodalmából, és Isten országába kerülhet.

Imádkozzunk az evangélium győzelméért, hogy az emberek a halálból életre keljenek, Isten országába bejuthassanak, amely örökkön örökké tart. 

Kiss László

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.