2022. január 25., kedd

DÉLELŐTT | 
Az ellenség szeretete

Igehely: Lk 6:27-36; Kulcsige: Lk 6:35 „Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.”

Nem mindenki hallgatta Jézus Krisztust egyformán. Miközben az igét hirdetem, én is keresem a sugárzó tekinteteket, akik figyelnek és érdeklődnek Isten igéje iránt. Jézus azokhoz tud szólni, akiket érdekel, amit mond, és azonosulni tudnak a szavaival. Figyelmes hallgatásuk miatt Jézus Isten fiainak nevezi őket, mert nemcsak hallgatták Jézust, de készek is voltak megtenni mindazt, amit tanít nekik.

A szeretet leckéje – valljuk be – nem könnyű, mert akkor is jóval kell fizetni, amikor az óemberi természet legszívesebben bosszút állna. A világban ma sokat beszélnek a szeretet és kölcsönös elfogadás fontosságáról. Az a szeretet, amiről a világ beszél, meg sem közelíti azt a szeretetet, amit Jézus tanított és mutatott be számunkra. A valódi szeretet az ellenségre is kihat. Jóval tud fizetni a gonoszsággal szemben is. A valódi szeretetnek nagy jutalma lesz a mennyben. Az igazi szeretet által többre vagyunk képesek, mint a testi ember. Ez a szeretet nemcsak számításból, hanem önzetlen módon cselekszik jót mindenkivel. Ezt teszi szüntelen mennyei Atyánk is.

Vizsgáljuk meg magunkat, hogy van-e bennünk ilyen krisztusi szeretet! Mi az, amit ma neked is meg kell tenned a Jézus által felsorolt listából?

Nagy Ferenc

DÉLUTÁN | 

A gazdagság veszélyei

Igehely: Mt 19:23-30; Kulcsige: Mt 19:23 „Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába.”

Tudtad-e, hogy a gazdagság szegénnyé tesz, az Istenért vállalt szegénység viszont meggazdagít?

Vajon tudta-e a gazdag ifjú, hogy amikor szomorúan távozott, és a földi gazdagságot választotta, igazából a mennyei gazdagságtól és az örök élettől fosztotta meg saját magát? A gazdagság ma is sok ember számára jelent akadályt abban, hogy lélekben meggazdagodjon. Jézus szinte a lehetetlennel teszi egyenlővé azt, hogy egy gazdag ember Isten országába bejusson. Ha valaki valóban gazdagságra vágyik, nem lenne-e jobb inkább mennyei kincseket gyűjteni?

Vajon tudta-e Péter, amikor elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit a Jézus nevéért, hogy a százszorosát fogja kapni, és elnyeri az örök életet? Vajon tudták-e a tanítványok, hogy egy napon Jézus mellett fognak ülni tizenkét királyi székben, hogy vele együtt uralkodjanak? Vajon tudjuk-e mi, hogy milyen gazdagság vár azokra, akik Isten szolgálatában vannak? Lehet, nem is kell mindent tudnunk, de Isten igéje által hisszük, és biztosak vagyunk benne, hogy azok a szentek, akiket e világ megvetett és kisemmizett, mint csillagok, fognak ragyogni Isten országában. A legnagyobb gazdagság, ha elnyerjük az örök életet!

Nagy Ferenc

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
6 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

– Mt 20:29–34; Kulcsige: Mt 20:34 „Jézus megszánta őket, megérintette szemüket, és azonnal visszanyerték látásukat, és követték őt.”

Különös, ahogy Isten minden ember szívéhez utat talál. Az sem lehet akadály, ha nem lát. A két vak „meghallotta, hogy Jézus arra megy el”. Olyat is láttam, hogy evangélizáció végén siket ember jött előre, hogy megnyissa szívét Jézusnak, pedig nem volt jeltolmács. Az evangélium válasz az elesett embernek, ezért beleillik a lelkébe. Jézus azért jött, hogy örömhírt mondjon a szegényeknek. Erre érzett rá a két vak, és nem lehetett akadály az, hogy nem látnak, de az őket helyre utasító tömeg sem.