2022. július 6., szerda

DÉLELŐTT | 
Jézus valóban megszabadított bennünket

Igehely: Jn 8:30-36; Kulcsige: Jn 8:36 „Ha tehát a Fiú megszabadít titeket, valóban szabadok lesztek.”

A hamisítás korát éljük. Minden, ami értékes, ami szép, annak van hamisítványa. Sokan szakemberek véleményét kérik annak érdekében, hogy egy drága műkincs vagy ékszer megvásárlásakor biztosan a valós terméket és ne a hamisítványt vegyék meg. De ez nem egy újkeletű dolog.

Isten az embert megajándékozta szabad akarattal, amit a gonosz egy ravasz trükkel hamisított és becsapva az embert, évezredeken át elhitette, hogy az ember szabad. A hamisítvány annyira becsapós, hogy a hamis szabadságban élők észre sem veszik, hogy rabszolgaként ki vannak szolgáltatva a gonosz erőknek. Mindenféle káros szenvedélyek, különböző szerek és hamis szeretet az, ami az életüket a kárhozat országútján őrült tempóval röpíti a vég felé.

A Jézus Krisztus által kínált igazi szabadság számukra bolondságnak tűnik. Pedig a legnagyobb ajándék Ő maga és mindaz, amit kínál, az az ember legmélyebb vágya. Minden ember a beteljesedést vágyja, de az Isten alakú űrt a szív mélyén csak Isten tudja betölteni, és meg is teszi, ha kérjük.

Kérjük együtt, hogy mutassa meg (újra) az igazi szabadságot!

Szilágyi Norbert

DÉLUTÁN | 

Dicsérjétek Istent a szabadulásért!

Igehely: Dán 3:28-33; Kulcsige: Dán 3:28 „Nebukadneccar ekkor így szólt: Áldott legyen Sadrak, Mésak és Abéd-Negó Istene, mert elküldte az angyalát, és kiszabadította szolgáit, akik benne bíztak. Még a király parancsát is megszegték, és kockára tették az életüket, de a maguk Istenén kívül nem tiszteltek egy istent sem, és nem hódoltak előttük.”

A szabadulás nagy öröm a szabaduló számára. A felolvasott részben a három ifjú szabadulása a király csodálatát is elnyerte. Az Istenben való bizalmuk nem volt hiábavaló. Óriási csoda az, ahogyan Isten megtartotta a három ifjú életét, de ami még ennél is nagyobb csoda, hogy Isten ezáltal elérte a király szívét. A 32-33. versekben olvasott bizonyságtétele szerint Isten elnyerte a király csodálatát. Istent csak az tudja dicsérni a szabadulásért, aki felismerte, hogy rab; aki fel tudott kiáltani, hogy ments meg; aki az Isten kegyelmét megtapasztalta Krisztusban. Mert Istenhez csak egy út vezet. A Szabadító az út!

A három ifjú nem a könnyebb utat kereste Istenhez, hanem az egyetlen utat járta. A 18. versben olvasható bizonyságtételük nem a korszellem vagy a divat szerint lett elmondva, hanem egy őszinte szív mélyéből fakadó bizonyság volt, amely az egyedül élő Isten ismeretét és imádatát részesíti előnyben mindennel szemben.

Dicsérjük Istent a múltban és a jelenben végzett szabadításaiért, és imádkozzunk azokért, akiknek még szükségük van az Isten szabadítására!

Szilágyi Norbert

 Napi áhítat

Igehely: Mt 19:27–30; Kulcsige: Mt 19:28 „Jézus erre ezt mondta nekik: Bizony mondom nektek, hogy ti, akik követtek engem, a megújult világban, amikor az Emberfia beül dicsőségének trónszékébe, ti is tizenkét trónszékbe ültök, és ítéletet tartotok Izráel tizenkét törzse felett.”

Szeretem Pétert. Mindig kimondja, amit gondol, gátlás, félelem és átgondoltság nélkül. Azt is kimondja, amit mi már nem merünk, keresztyén jólneveltségünk és gátlásaink miatt. Látja elmenni szomorúan a gazdag ifjút, majd elkezd számolni magában. Igaz, hogy nem mondott le mindenről Jézusért, de neki legalább megmaradt a vagyona. Mi lemondtunk mindenről Jézusért. Mi lesz velünk? Megéri követni Jézust? Mi ezt a kérdést annyira botrányosnak érezzük, hogy föl sem merjük tenni. Életmódunk, értékrendünk, amire időt szánunk és amire áldozunk, a fel nem tett kérdésre is megadja a választ.