2022. november 17., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Az evangélium eljutott Afrikába

Igehely: ApCsel 8:26-40; Kulcsige: ApCsel 8:39 „Amikor kijöttek a vízből, az Úr Lelke elragadta Fülöpöt, és nem látta őt többé a főember, de örvendezve haladt tovább az útján.”

Amikor tervezünk, általában széles látószögben tesszük ezt. Azonban, amikor belevágunk a kivitelezésébe, a mindennapi munkában nagy valószínűséggel beszűkül a látásunk, és csak a pillanatnyi feladatokra koncentrálunk. Ez veszélyt jelent az egész terv kimenetelére nézve. Jézus széles látókörű munkába hívta tanítványait, egyházát. Jeruzsálemtől kiindulva el kell jutni a világ végén élő népekhez. Ha tőlünk függne a terv kivitelezése, mi leragadnánk Jeruzsálemben, Samáriában, Erdélyben… Ne felejtsétek, Jézus építi az egyházát! És ezért a Samáriába berendezkedni készülő Fülöpöt hirtelen Gáza felé irányítja. Vajon ki lesz a következő célpont? Na, ne! Egy afrikai! És még olvassa is az igét!? És Fülöp még meg sem gondolhatja, merre kellene tovább menni, az Úr Lelke már el is elragadta egy újabb küldetésre. A hintó pedig robogott tovább az evangéliummal Afrika felé…

Jabéc így imádkozott: „Bárcsak nagyon megáldanál engem, és kiszélesítenéd határomat…”

Az általunk képviselt misszió nagyon beszűkült. Imádkozzatok, és tegyétek magatokat mozgósíthatóvá a Lélek számára! Hallgasd a Lélek hangját? Merre vezet?

Györfi Elek Tóbiás

DÉLUTÁN | 

Az igazság megrémít téged?

Igehely: ApCsel 24:24-26; Kulcsige: ApCsel 24:25 „De amikor igazságról, önmegtartóztatásról és a jövendő ítéletről kezdett beszélni, Félix megrémült, és így szólt: Most menj el, de ha alkalmat találok, majd ismét hívatlak.”

Az igazság rémítő azoknak, akik az igazsággal ellentétes életet élve találkoznak vele. Ilyen, amikor szembesül a diagnózissal egy halálos beteg, és ráébred, hogy jónak vélt életvitele káros volt a szervezetére. Ilyen az, amikor a csaláson rajtakapott ember szembesül azzal, hogy addigi, jónak vélt életvitele okozta számára a leégést. Ilyen az, mikor örök fiatalként éled az életed, és hirtelen találkozol a múlandóságod tényével. Ilyen volt az, amikor hívő szülők gyerekeként jónak hittem magam, és aztán megsemmisültem az elveszettségem felismerésében. Ilyen lesz az, amikor Krisztus megjelenésekor megdermed a lélek azokban, akik csak ebben az életben hittek.

Te rémültél már meg az igazság megismerése miatt? Mit kezdtél az igazsággal? Két út lehetséges az igazsággal való találkozáskor: a rémületünk menekülőre fog bennünket, és tagadunk, megkeményedünk, vagy a rémületünk az igazsághoz vonz bennünket.

Jézus ígérete: „Ha ti megtartjátok az én igémet… megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” (Jn 8:31). Ne felejtsd, az igazság nem az ellenséged, hanem a Barátod, akit Jézusnak hívnak!

Györfi Elek Tóbiás

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.