2024. február 17., szombat

DÉLELŐTT | 
Erős szeretet

Igehely: Énekek 8:6–7 „Tégy engem, mint pecsétet a szívedre, mint pecsétet a karodra! Bizony, erős a szerelem, mint a halál, legyőzhetetlen a szenvedély, akár a sír. Úgy lobog, mint a lobogó tűz, mint az Úrnak lángja. Sok víz sem tudja eloltani a szerelmet, folyók sem tudják elsodorni. De ha valaki háza minden kincsét kínálná is a szerelemért, csak megvetnék érte.”

A házasságban ilyen erős szeretettel kell lenni, másképp problémák lehetnek. Tehát szeretet, nem érdekek, élvezetek, földi értékek, hanem isteni és felebaráti szeretet. Erős szeretet, nem akármilyen, olyan, amely megmarad az idő múlásával is.

Milyen ez az erős szeretet? Megállíthatatlan, mint a halál, mint a sír (6a). Ezeket a végső dolgokat senki sem tudja megváltoztatni, sem megsemmisíteni. Ezek jönnek erővel. Ilyen a szeretet, az igazi szeretet: nem lehet leállítani, elfoglal és betölt minden jóval. Heves, mint a tűz (6b). Lángol, perzsel, éget és melegít. Ezekre mindegyikre szükség van: elégesse a rosszat, melegítse fel érzelmi világunkat. Állhatatos, mint a víz (7a). Csendes víz partot mos. – tartja a közmondás. A szeretet is így végzi a munkát: csendben, békével és szépen. Maradandó, mint a kincs (7b), értékes, drága, ha valaki el akarja adni, megvetik érte. Sajnos, sokan eladják e kincset: elválnak, és nem értik az emberek, hogy a jót miért hagyják el.

Hogy alakul ki ez az erős szeretet? A szeretet mit foglal magába? A szeretet, mint megállíthatatlan erő, hogyan tud ilyen maradni?

Szűcs Sándor

DÉLUTÁN | 

Tisztaság a házasságban

Igehely: Zsid 13:4 „Legyen megbecsült a házasság mindenki előtt, és a házasélet legyen tiszta! A paráznákat és a házasságtörőket pedig ítéletével sújtja az Isten.”

Talán azért nincs értékelve eléggé a házasság, mert nem törekszenek a tisztaságra azok, akik benne élnek, így rossz példát mutatnak. Ez olyan, mint amikor az evőeszköz tiszta, szépen el van rendezve, akkor az ember jobb étvággyal eszik, de ha piszkos, elmegy az étvágyunk. Ezért bátorít Isten arra, hogy legyen tiszta a házasság. Miben? A beszédben. Ne járassák le egymást a házasfelek, ne veszekedjenek, ne beszéljenek csúnyán. Ne használjanak trágár szavakat senki előtt. A gondolkodásban. Az elme tisztasága az erkölcsi magatartás gyökere. Ha ott belül gond van, szemét, akkor az egész viselkedésre az lesz jellemző. Az indulatokban. A Biblia mondja: „ha haragusztok is, ne vétkezzetek…” (Ef 4:26a). Az érzelmi állapotán uralkodjon, és irányítsa azt helyesen, örüljön az örülőkkel és sírjon a sírókkal (Róm 12:15), az Úr előtti öröm erőt ad (Neh 8:10).

A teljes életükre, magatartásukra legyen jellemző a tisztaság: becsületes munka és pénzkeresés, józanság (egy szerekkel teli világban) és komolyság (egy felületes és felelőtlen világban).

Szűcs Sándor

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 8 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).