2021. augusztus 31., kedd

DÉLELŐTT | 
Jézus földi életében végzett közbenjáró munkája

Igehely: Zsid 5:7 „Ő testi élete idején könyörgésekkel és esedezésekkel, hangos kiáltással és könnyek között járult az elé, akinek hatalma van arra, hogy kiszabadítsa őt a halálból. És meghallgattatott istenfélelméért.”

Jézus Krisztus már földi életében megkezdte főpapi munkáját közbenjáró imádsága által. Az Ige azt mondja, hogy ezt „könyörgésekkel és esedezésekkel, hangos kiáltással és könnyek között” tette. Nagyon megragadó. Nem azért, mert Jézus Krisztus félt, vagy megakart volna szabadulni a szenvedéstől. Érzelmi megnyilvánulásai inkább az ő szeretetéről és a mi állapotunknak súlyosságáról beszél. Mi legtöbbször nem tudjuk bűneink és elesett állapotunkat a realitásnak megfelelően átérezni. Jézus viszont igen, és ezért imádkozott értünk.

Mivel így imádkozott „meghallgattatott istenfélelméért”. Nem úgy, hogy nem kellett kiigya a szenvedés halál-poharát. Ő kiitta a keserű poharat. Akinek „hatalma volt őt kiszabadítani a halálból” úgy hallgatta meg őt, hogy mindenkinek üdvössége lehet, aki benne bízik. A minden kegyelemnek Istene irgalmaz a megtérő bűnösnek Jézus Krisztusért. Ezért adunk ma reggel hálát és szeretjük a mi Urunkat.

Az Úr Jézus közbenjáró imájának lelkülete, hogyan ösztönöz téged közbenjáró imára? Miben kellene utánoznod az Úr Jézust?

Kovács József

DÉLUTÁN | 

Az Úr megmutatja, ki az Ő papja

Igehely: 4Móz 17:16-28; Kulcsige: 4Móz 17:23 „Amikor másnap Mózes bement a bizonyság sátrába, látta, hogy a Lévi házából való Áron vesszeje kihajtott, bimbót fakasztott, virágot növelt, és beérett rajta a mandula.”

Van-e valaki, aki előtt nyilvánvalóvá kell lennie, hogy te az Úr papja vagy? Ha a válasz igen, akkor legyen gondod az igére, amit Istentől kaptál! Halld meg azt, és add tovább!

Isten azzal hárította el Izráel fiainak a zúgolódását, hogy csodát tett. A kijelentés sátrában volt a szövetség ládája. A láda elé helyezett 12 mandulavesszőből csupán az Áron vesszeje virágzott ki, és érlelt mandulát egyetlen éjszaka alatt. Ezért Áron maradt a papi szolgálatban.

„Mit látsz, Jeremiás?” – kérdezte az Úr a Hilkijjá fiát, aki a Benjámin nemzetségéből való papok közül volt. – „Ezt feleltem: Mandulavesszőt látok. Az Úr pedig ezt mondta nekem: Jól látod, mert gondom van rá, hogy igémet beteljesítsem” (Jer 1:11-12).

„De, aki igét kapott, hirdesse igémet igazán. Mi köze van a szalmának a tiszta búzához? –így szól az Úr.” (Jer 23:28) A meglátás lehet jó, és lehet rossz is. A vélemény szintén. De az Isten szájából származó ige, ami nálad van, amit tőle veszel át, amire Ő megbíz téged, az minősít pappá, és szentel fel azzá. Az Úrnak gondja van rád, mert gondod van az Ő igéjére.

Kaszta Áron

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:41–46; Kulcsige: Mt 22:45 „Ha tehát Dávid Urának nevezi őt, miképpen lehet a fia?”

Miután Jézus választ adott a farizeusok kísértő kérdésére, most ő kérdez valamit tőlük. Nem azért, mert vissza akar vágni, hanem azt szeretné elérni, hogy a szemük megnyíljon az Isten Fia előtt, hogy elismerjék, hogy ő a régóta várt Messiás. A teljes Ószövetség tele van ígéretekkel a Messiásról, ezért az írástudók és farizeusok sok mindent tudtak róla: hol fog születni (Mt 2:5), kitől származik.