2021. október 8., péntek

DÉLELŐTT | 
Fiatalon is érett hívő élet

Igehely: 1Tim 4:12-5:8; Kulcsige: 1Tim 4:12 „Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tiszta életben.”

Mi, idősebbek gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy egy fiatal bizonyságtételét vagy szolgálatát leminősítjük, mondván: „majd meglátjuk néhány próba után.” Ez így is van, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mégiscsak az igéből szól, és őszintén, lelkesen szolgál.

Pálnak biztatnia kellet a fiatal Timóteust, hogy adja magát példának, ugyanakkor vigyázzon, hogyan viszonyul a gyülekezetben az idősekhez.

– légy példa a beszédben: az embert a beszéde (is) minősíti: szépen beszél, választékosan, kedvesen, meggyőzően, vagy megvetően, felületesen, csúnyán. Néha megtévesztő lehet, de a beszédünk sokat elárul rólunk és hitünkről.

– légy példa a magaviseletben: legyünk szívélyesek, kedvesek, következetesek, segítőkészek, jóindulatúak és önzetlenek. Már ebből meglátszik, ki a mi Gazdánk, és kinek szolgálunk.

– szeretetben: az 1Kor 13-ban mindent megtalálunk.

– lélekben: lelkiekben, imában, böjtben, Isten iránti buzgóságban.

– hitben: teljes meggyőződéssel vallást tenni Jézus Krisztusban levő hitünkről.

– tisztaságban: megalkuvás, bűn nélküli élet.

Imádkozzunk érett hívő életért!

Fodor Barnabás

DÉLUTÁN | 

Új élet a halálból

Igehely: Gal 2:19–21; Kulcsige: Gal 2:20 „Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amelyet most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.”

Azt hiszem, kimondhatatlan öröm lenne, ha történetesen egy fiatalon elhunyt családtag a temetés napján feltámadna. Ez háromszor is megtörtént az Úr Jézus idejében. Mennyire örülhetett Jairus, vagy az özvegyasszony, aki a fiát vitte a temetőbe, vagy Mária és Márta Lázár feltámasztásánál! Szeretteik feltámadása után valószínű, a mindennapjaikat ugyanúgy élték tovább, de Jézusról való ismeretük teljesen megváltozott. Jézus ugyanakkora örömöt ad annak a bűnös embernek, aki Őhozzá jön és beismeri, hogy ő egy elveszett ember, lelkileg halott, békétlen, és teljesen csődbe ment az élete. Isten törvénye szerint halálra ítélt bűnös. Megdöbbentő, hogy nem csak a bűnös ember halott, hanem egy egész gyülekezet is halott lehet. „Tudom a te dolgaidat, hogy az a neved, hogy élsz, és halott vagy.” (Jel 3:1c) Jézus azért jött, hogy a halottaknak életet adjon. Pál örömmel és meggyőződve jelenti ki: „Élek többé nem én, hanem él bennem a Krisztus”! Él- e benned Krisztus? Akkor életed van Őáltala! ,,Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme, újjá lett minden.” (2Kor 5:17)

Fodor Barnabás

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 149:1–9; Kulcsige: Zsolt 149:1 „Dicsérjétek az Urat! Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicséretet a hívek gyülekezetében!”

Isten azért teremtett minket, hogy dicsőítsük őt. Ha nem őt dicsőítjük, akkor valami más van az éle-tünkben, amit imádunk. Mindig. Mert így vagyunk teremtve. Lehet, hogy önmagunkat imádjuk, dicsőítjük, vagy a képességeinket, a teljesítményeinket vagy a vagyonunkat. Csak az a baj, hogy minden más Istenen kívül bálvánnyá válik az életünkben, egyre nagyobb áldozatokat kér, és végül tönkreteszi az életünket. Ezért van, hogy a Biblia és főleg a Zsoltárok könyve felhív minket, hogy dicsőítsük az Urat! Hogy ő legyen az imádatunk tárgya, mert ez a helyes.