2022. május 9., hétfő

DÉLELŐTT | 
A Szentírás témája

Igehely: Jn 20:24-31; Kulcsige: Jn 20:31 „Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.”

A baptista hitvallás első pontjából kiderül, hogy a Szentírásból „megismerhetjük Istent, az örök élethez vezető utat, és azokat az elveket, amelyek alapján Isten meg fogja ítélni az emberiséget.” János evangéliuma elejétől a végéig ezt az üzenetet fejti ki. Rögtön az elején egyértelművé teszi Jézus istenségét, majd rámutat arra, hogy Jézus nélkül nincs örök élet. Végül az utolsó történeten keresztül döntésre hív: Hiszed-e, vallod-e, hogy Ő a te Urad és Istened? Az üzenetet ennél egyértelműbben nem is lehetne megfogalmazni: „Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.”

Tamásról a legtöbb kereszténynek a hitetlenség jut eszébe. Pedig rajta kívül nem sokan jutottak el arra a fölismerésre Jézus mennybemeneteléig, hogy Ő maga az Isten. Sokan meglátták benne a Messiást, a csodajeleken és bűnbocsánaton keresztül isteni erőt is tulajdonítottak neki. De az igazi kérdés üdvösség szempontjából ez: hisszük-e, hogy Jézus az Isten?

Tamás képes volt a kétkedés lelkületéből üdvözítő hitre jutni. A Biblia célja nem az, hogy gondolkodás nélkül elfogadjunk mindent, amit mondanak nekünk, hanem hogy értő olvasással megismerjük belőle Istent és az örök élethez vezető utat.

Győri Gábor

DÉLUTÁN | 

Az Ő teste mi vagyunk

Igehely: Ef 4:14-16; Kulcsige: Ef 4:16 „Akiből az egész test egybeilleszkedik és összekapcsolódik a különféle ízületek segítségével úgy, hogy minden egyes tagja erejéhez mérten közösen munkálja a test növekedését, hogy épüljön szeretetben.”

A tévtanításokkal szemben az efézusi levél újra és újra hangsúlyozza Jézus testének jelentőségét. A test kifejezést nem szószerinti, hanem átvitt értelemben a gyülekezetre használja. Mindig lenyűgöz, hogy milyen szemléletesen képes tanítani a Szentírás! Ezzel az egy képpel, Krisztus testének a hasonlatával kifejezi Jézus szoros kapcsolatát az egyházzal, és az Ő minden felett való vezetői tisztségét. Kifejezi az összetartozásunkat egymással, de felhívja a figyelmünket feladatainkra és kötelezettségeinkre is.

Mindenkinek van Istentől rendelt szolgálata, amivel hozzá kell járulnia a gyülekezet, a Krisztustest egészséges működéséhez. Viszont egyikünk tisztsége sem lehet értékesebb a másikénál. Ez tökéletesen szembemegy a mai társadalomra jellemző, de még a gyülekezeteinkben is felismerhető fogyasztói kultúrával, ahol csak elvárások vannak, de a terhek és a felelősség nagy részét egy szűk csoportnak kell viselnie. A felelősség áthárítását Jézus nem engedi meg sem a szolgálat, sem az üdvösség tekintetében. Alapigénk tanúsága szerint ugyanis a szeretetben növekedés a legfontosabb feladatunk, amiről mindenkinek magának kell gondoskodnia.

Győri Gábor

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
13 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: ApCsel 4:5–12; Kulcsige: ApCsel 4:8 „Ekkor Péter, megtelve Szentlélekkel, így szólt hozzájuk: Népünk vezetői, Izráel vénei!”

A jeruzsálemi templom Ékes-kapujában levő sánta meggyógyulása nagy port kavart, mert Péter megragadta az alkalmat, hogy az összefutott népnek beszéljen Jézus Krisztusról, aki által történt a gyógyulás. Azonban a vallási vezetőknek ez zavaró volt, ezért őrizetbe vették a két apostolt. Nem mellesleg, az ige megjegyzi, hogy a következő napon történő kihallgatás során Péter Szentlélekkel telve szólalt meg.