2023. szeptember 29., péntek

DÉLELŐTT | 
Az új Jeruzsálem

Igehely: Jel 21:9-21; Kulcsige: Jel 21:9 „És jött egy a hét angyal közül, akiknél a hét pohár volt, telve a hét utolsó csapással, és így szólt hozzám: Jöjj, megmutatom neked a menyasszonyt, a Bárány feleségét.”

Az újjáteremtett világból először a mennyből alászálló új Jeruzsálemről kapunk részletes leírást. Egyszerűen lélegzetelállító csak olvasni is. Milyen lehetett azt látni? Szinte érezzük, hogy nincsenek megfelelő emberi fogalmak a város bemutatásához: az ismert legnemesebb drágakövekkel azonosítja a látványt.
A város minden elemében jelen van a 12-es szám (még a fal vastagságában is, hiszen a 144 a 12-nek a négyzete), és ennek szimbolikája nincs is elrejtve – Izráel tizenkét törzséhez, illetve a tizenkét apostolhoz kapcsolódik.
A gigantikus méretek (2220 km) és szemkápráztató drágakövek között talán elsiklunk a legfontosabb részlet fölött: a város telve Isten dicsőségével. Ezért ragyog minden! Sötétben a legtökéletesebb drágakő sem ragyog. Isten személye az, ami mindennek fényt, ragyogást, értéket kölcsönöz.
Engeded-e Istennek, hogy már a földi életedet is beragyogja? Szeretsz-e az Ő világosságában járni, és fényét másokra is sugározni? El tudod-e énekelni tiszta szívből, hogy „Nekem többet ér Jézus, mint ezüst, arany”?

Szekrényes József

DÉLUTÁN | 

Szükség idején böjtölni fognak

Igehely: Mk 2:18-22; Kulcsige: Mk 2:20 „De jönnek majd napok, amikor elvétetik tőlük a vőlegény, és akkor azon a napon böjtölni fognak.”

Izráelben kétféle böjtöt gyakoroltak: a törvényben előírt, meghatározott napokon tartott böjtöt, valamint az önként vállalt, alkalmi böjtöt (pl. nagy megpróbáltatás idején). A 3Móz 16:29-ben még csak egy, a nagy engesztelés napján tartott böjt van említve, később viszont, Zakariás idejében már évi 4 böjtnapot tartottak (Zak 8:19).
Melyikkel kapcsolatban teszik fel a provokáló kérdést Jézusnak? Nem valószínű, hogy a törvényes böjtnapokat ne tartották volna meg a tanítványok. Sokkal valószínűbb, hogy az önkéntes böjt hiányát próbálják ellenük fordítani. Jézus válaszából megérthetjük, hogy mindennek megvan az ideje. Nem azt mondja, hogy nem szükséges, hanem hogy most egyébnek van az ideje. Igen, lehet és kell Jézus jelenlétének, a szép napoknak örülni. Lesz majd lehetőség (és szükség) később épp elég a böjtölésre is.
Hogy tekintesz a böjtre? Mint minden hívőre kötelező törvényre? Talán úgy gondolod, anélkül nem is lehet komoly hívőnek lenni? Vagy megérted, hogy nem mindenki egyforma, nem mindenki számára most van az ideje, és az Úrra bízod, hogy kivel, mikor érteti meg a böjt szükségességét?

Szekrényes József

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
10 + 3 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 23:1–15; Kulcsige: Mt 23:13 „Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert bezárjátok a mennyek országát az emberek előtt: ti magatok nem mentek be, és azokat sem engeditek be, akik be akarnak menni.”

Miközben egyre közelebb jutunk az evangélium végéhez, egyre élesebbé is válik a Jézus és a farizeusok közötti szembesítés. Ők keresik a lehetőséget, hogy kivégezzék őt, Jézus pedig egyre nyilvánosabban bebizonyítja a képmutatásukat. Főleg ebben a fejezetben, amiben a hétszeres Jaj nektek! hangzik az írástudóknak és farizeusoknak. Bármelyik bűn sérti Isten szentségét, de úgy tűnik, hogy a képmutatást a legkevésbé bírja. Főleg szellemi vezetőktől: nekik az lett volna a feladatuk, hogy Istent és az ő jellemét bemutassák az embereknek.