2024. február 18., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Szabadító és gyógyító

Igehely: Mt 9:32–38; Kulcsige: Mt 9:35 „ Jézus bejárta a városokat és a falvakat mind, tanított a zsinagógáikban, hirdette a mennyek országának evangéliumát, gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget.”

Amikor két fiatal összeházasodik, az egyik gyakori kérdés a következő: Hol fogunk lakni? Amikor építkezésre kerül sor, két nagy részre lehet osztani a munkát: a ház felépítése, majd azután a külső munkálatok, amibe beletartozik az udvar rendezése is.

Az Úr Jézus munkája is két területet fed le, ahogy azt olvastuk ma délelőtt. Egy belső munkálatot és egy külső munkálatot. A 32–35-ig terjedő versekben egy külső munkáról olvasunk. Ez az, ahol Jézus csodát tesz. Ez egy olyan munka, ami látható mindenki számára. Mindenki megcsodálja Jézus munkáját, és mindenki őt akarja, hogy rendet rakjon az udvarán. Jézus hírneve részben annak volt köszönhető, hogy csodákat tett. Vakot gyógyított, ördögöt űzött, bénát lábra állított. A leghíresebb és legszeretettebb akkor volt, amikor Lázárt feltámasztotta (ezért részesült ujjongó fogadtatásban, amikor bevonult Jeruzsálembe).

Mégis érdemes megfigyelni az Igében a következő verseket, amik a belső munkálatokról szólnak. Amikor Jézus végignézett a tömegen, embereket látott, akiknél a külső munkálatok el voltak végezve. A betegek meggyógyultak. Mégis valami még hiányzott. A belső munka. Jézus végignéz a tömegen, és látja azt, hogy az emberek meggyötörtek és elesettek. Romokban áll a ház belső része. Jézus megszánta őket, megesett a szíve rajtuk (36.v.). Neki sokkal fontosabb volt a belső munka, mint a külső. Az, ami a szívére a terhet tette, az a sokaság szívének a belső állapota volt. Az Istennek megesett a szíve az emberen.

Jézus nem azért jött elsősorban, hogy a külső munkát elvégezze. Nem azért jött, hogy csak egy jó tanító legyen, egy csodatevő rabbi. Isten elsősorban azért küldte Jézust, hogy a belső munkát elvégezze. Hogy a te bűnöd büntetését elszenvedje. Mindezt szeretetből. Mindezt azért, mert megesett a szíve rajtad.

Hogyan válaszolsz erre a szeretetre? Engeded-e, hogy Jézus elvégezze a belső, újjáteremtő vagy átformáló munkát az életedben?

Király Márk

Imaáhítat: 

Könyörögjünk a házasságokért, hogy ne érdekszövetségek legyenek, hanem Isten érdekében kötött szövetségek! – 1Móz 12:11-13

Bibliaóra: 

A vigasztalás áldásai – Ézs 40:1-11, 27-31 (Ézs 40:11)

DÉLUTÁN | 

Isten népének nyugodalma

Igehely: Zsid 4:1–13; Kulcsige: Zsid 4:1 „Mivel még nem teljesedett be az ő nyugalmába való bemenetel ígérete, gondosan ügyeljünk arra, hogy közülünk senki le ne maradjon erről.”

Gondoljatok egy olyan időszakra, amikor úgy éreztétek, hogy túlterheltek voltatok, mintha túl nehéz terhet cipeltetek. Talán egy nehéz döntés, egy kihívást jelentő kapcsolat vagy egy megterhelő feladat volt az. Most képzelj el valakit, aki kész társulni, hogy megossza veled ezt a terhet, hogy együtt cipelje azt veled. Ez egy pillantás Isten nyugalmára. Arról van szó, hogy átadjuk a terheinket neki, bízva abban, hogy Ő képes kezelni azokat. A Zsidókhoz írt levél írója is figyelmeztet minket, hogy ne hagyjuk ki ezt a pihenést. Ez egy ajándék, ingyenesen felajánlott, de nekünk kell döntenünk, hogy elfogadjuk-e. A hit a kulcs. Nemcsak arról van szó, hogy elismerjük Isten létezését, hanem arról, hogy aktívan rábízzuk az életünket. Vannak olyan területek, ahol nehezen bízol Istenben?

Arra is emlékeztet minket az ige, hogy Jézus a mi pihenésünk forrása. „Fáradtnak ad nyugtot és enyhülést” (EK 87.) Ő nem csak egy erkölcsi tanító vagy történelmi személyiség. Ő a mi Megváltónk, a barátunk, a békességünk forrása. Ő az, aki áthidalja a szakadékot köztünk és Isten között, és lehetővé teszi ezt a nyugalmat. Az Ige fegyvere felszámol minden indulatot, nyugtalanságot. Isten nyugalma nem a világ elől való menekülésről szól, hanem arról, hogy Istennel legyőzzük a világot. Nézzünk szembe a kihívásokkal, támaszkodjunk rá erőért, és találjunk békét az Ő jelenlétében! Ez Isten népének pihenése, egy olyan pihenés, amely Jézusban ma is elérhető számunkra.

Ahogy megnyerjük ezt a nyugalmat, azt fogjuk tapasztalni, hogy ez nemcsak minket változtat meg, hanem hatással van a körülöttünk élőkre is. Új szemüveget ad, amelyen keresztül szemlélhetjük a körülményeinket, mélyebb kapcsolatot jelent Istennel, és nagyobb képességet arra, hogy szeressünk és szolgáljunk másokat.

Életünk során törekedjünk arra, hogy belépjünk ebbe a nyugalomba, és megmaradjunk benne, megtapasztalva Isten békéjének és jelenlétének teljességét mindennapi életünkben.

Király Márk

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 7 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 149:1–9; Kulcsige: Zsolt 149:1 „Dicsérjétek az Urat! Énekeljetek az Úrnak új éneket, dicséretet a hívek gyülekezetében!”

Isten azért teremtett minket, hogy dicsőítsük őt. Ha nem őt dicsőítjük, akkor valami más van az éle-tünkben, amit imádunk. Mindig. Mert így vagyunk teremtve. Lehet, hogy önmagunkat imádjuk, dicsőítjük, vagy a képességeinket, a teljesítményeinket vagy a vagyonunkat. Csak az a baj, hogy minden más Istenen kívül bálvánnyá válik az életünkben, egyre nagyobb áldozatokat kér, és végül tönkreteszi az életünket. Ezért van, hogy a Biblia és főleg a Zsoltárok könyve felhív minket, hogy dicsőítsük az Urat! Hogy ő legyen az imádatunk tárgya, mert ez a helyes.