2024. január 31., szerda

DÉLELŐTT | 
Jézus könyörületessége

Igehely: Mt 8:1–4; Kulcsige: Mt 8:3 „Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette őt, és ezt mondta: Akarom. Tisztulj meg! És azonnal megtisztult a leprától.”

Visky István egyik igehirdetése világított rá arra, hogy amikor az Ószövetségben tiszta és tisztátalan érintkezik, akkor a tiszta tisztátalanná válik. Viszont amikor ugyanez megtörténik az Újszövetségben, akkor a tisztátalan lesz tisztává. Ezt olvashattuk a kijelölt igében is. A tisztátalan leprás tisztává vált a tökéletesen tiszta, könyörületes Isten érintésétől.

Lehet, hogy a te életedben is ott van egy bűn, ami lepraként fertőzi meg mindennapjaidat. Ha úgy gondolod, hogy már semmi esélyed a gyógyulásra, akkor szembesítelek az igazsággal: Jézus téged is meg tud tisztítani, mivel akarja, hogy tisztulj meg. Te akarod?

Mellbevágott Bolyki László példázata, amikor a bűntől való szabadulást az árnyékbokszhoz hasonlította. Az árnyékboksz az, amikor szembe állsz a fallal, és addig püfölöd az árnyékodat, amíg el nem tűnik. Bármennyit is próbálkozol, ezzel a módszerrel nem fogsz sikerrel járni. Taktikát kell váltanod. Ha szabadulni akarsz az árnyékodtól, be kell lépned a fényre. Az árnyék a bűnös természet, a fény pedig a ragyogó Krisztus, a világ világossága. Tölts minél több időt vele, és gyógyulni fog az életed!

Mi akadályoz abban, hogy nagy dolgokat kérj Jézustól?

Bogya Áron

DÉLUTÁN | 

Krisztust az Úr kente fel

Igehely: Ézs 61:1–3; Kulcsige: Ézs 61:1 „Uramnak, az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek az alázatosaknak, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek.”

Az Ószövetséget olvasva megfigyelhető, hogy akin az Úr Lelke nyugszik, az természetfeletti bölcsességgel és képességgel rendelkezik. A Fölkent, akiről az ige beszél, ilyen tulajdonságokkal bír. Milyen küldetésre is kente fel Őt az Úr? Feladata nem más, mint az örömhír hirdetése.

Krisztus (jelentése: Fölkent) munkájában az a csodálatos, hogy miközben hirdeti az örömüzenetet, Ő maga a jó hír, aki képes arra, hogy megadja mindazt, amit hirdet. Örömöt, gyógyulást, szabadulást, kegyelmet, ítéletet, vigaszt.

Az örömhírt a szegényeknek hirdeti. Kik is a szegények? Azok, akiket úgy megtört az élet, hogy már próbálkozni sincs erejük. Azok, akik úgy meg vannak kötözve bizonyos függőségektől, hogy a szabadulás számukra csupán délibáb. Azok, akik úgy gondolják, soha többé nem fogják megtapasztalni az Úr támogatását, vagy látni, ahogy bosszút áll azokon, akik visszaéltek velük. Azok, akik szerint sorsuk nem tartalmaz mást, csupán hamut, gyászt és a kétségbeesés terhét. Nekik kiáltja a Messiás: „Jó hírem van!”

Bogya Áron

 Napi áhítat

Igehely: ApCsel 19:1–7; Kulcsige: ApCsel 19:5-6 „Amikor ezt meghallották, megkeresztelkedtek az Úr Jézus nevére. És amikor Pál rájuk tette a kezét, leszállt rájuk a Szentlélek, úgyhogy különböző nyelveken szóltak, és prófétáltak.”

Pál apostol egyik missziós útja során találkozott Efézusban olyan tanítványokkal, akik valószínűleg az Apollós igehirdetése következtében hitre jutottak. Ám Apollósnak is szüksége volt arra, hogy világosabban megértse az Úr Lelkének munkáját, így az ő szolgálata nyomán megtérteket is tovább kellett nevelni, tanítani, hogy megértsék és megtapasztalják az Úr Lelkének munkáját személyes életükben.