Április 28 - Csütörtök

d.e. Személyre szabott elvárások – Mt 19:16-26

Jézus így válaszolt neki: Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem! (Mt 19:21)

Mennyei Atyánk mindnyájunkat egyedinek teremtett. Atyai szeretettel formált meg és tervezte el még a jócselekedeteket is, amelyeket végre kell hajtanunk. Neki vannak az emberekkel olyan tervei, amelyek általánosak és minden emberre érvényesek. Ilyen pl. az ApCsel 17:30 – „Isten most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki, mindenütt térjen meg”. De ott vannak a személyre szabott feladatok is, a te számodra is. A történetben szereplő ifjú igyekezett az általánosan érvényes rendeléseket megtartani. Úgy gondolta, ennyi biztosan elég az üdvösséghez. Magabiztosan kérdezte Jézust: „Mi fogyatkozás van még bennem?” Jézus nem azt mondta rá, hogy fösvény, hanem adott neki egy feladatot. Erre az szomorúan távozott. Jézus követése nemcsak általános dolgok cselekvéséből áll, hanem a személyre szabott, a talentumaidnak és lehetőségeidnek megfelelő feladatok elvégzéséből is. Tudod mi a feladatod? Ha nem, akkor kérdezd meg Jézust: Uram, mi jót tegyek? És bármi legyen is az, tedd meg! Lehet, áldozattal is jár, de megéri! (Balog Ferenc)

 

d.u. Gyümölcsöző élet – Zsolt 1

Mindenki szeretne boldog és sikeres éltetet élni. A zsoltáríró ehhez világos, egyértelmű receptet ad. Mégis milyen kevesen vannak, akik komolyan veszik és megpróbálják teljes szívükből betartani! Úgy néz ki, hogy egy jól hangzó fogyókúrás receptet többen kezdenek el kipróbálni, mint az első Zsoltárban leírtakat. Pedig ez biztosan működik, és nincsenek káros mellékhatásai. Hiszen ezt a mi teremtő és alkotó Istenünk mondja a zsoltáríró által.
A jó recept jellegzetessége, hogy rövid, érthető és könnyen megjegyezhető. Az első Zsoltár éppen ilyen. Az ajánlás két igevers csupán, amely szerint boldog ember az, aki úgy cselekszi meg az Isten törvényeit, hogy közben gyönyörködik benne, éjjel-nappal elmélkedik róla. A következménye pedig: És olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa: tele élettel, jó reménységgel, amely idejében meghozza gyümölcsét, valamint kész a szolgálatra, a vigasztalásra, az együttérzésre. Ilyen jó gyümölcsöket teremni csak egy boldog ember képes. Ehhez azonban szükséges, hogy az élet folyójából – Isten igéjéből táplálkozz. Nem fogsz csalódni. Boldognak és sikeresnek fogod magad érezni. (Balog Ferenc)