December 1 – Csütörtök

d.e. Dániel bűnvallása – Dán 9:1-23

Szégyenkeznünk kell, Uram, nekünk, királyainknak, vezéreinknek és elődeinknek, mert vétkeztünk ellened. (Dán 9:8)

Ma reggel Dániel bűnvalló imádsága van előttünk. Ez azon imádságok közé tartozik, melyekben Isten emberei, a nép helyett vallják meg Izráel bűneit Isten előtt. Dániel rájön arra, hogy az ítélet, amit Jeremiáson keresztül Isten mondott az ő népének, most teljesedik be rajta és az ő népén.

Ez a felismerés nem lázongáshoz vagy bosszúsághoz vezeti, hanem mély bűnbánatra ösztönzi. Megvallja, hogy Izráel népe bűnbe esett és megszegte Istene törvényét, nem hallgattak a prófétákra. Majd Isten kegyelmében bízva, kéri a büntetés enyhítését. Csak ezután az összetöretés után jön a válasz Istentől, aki elküldi angyalát Dánielhez.

Hányszor bűnbe esünk, megszegjük Isten törvényét és nem hallgatunk az ő szavára. De jöhetünk úgy, mint Dániel, alárendelve magunkat Isten átformáló erejének, megvallhatjuk bűneinket neki. Azt írja János: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól.” Álljunk rá erre az igére ma is!

Melyik az a terület ahol megalázkodásra, alárendelésre van szükséged? Van-e olyan bűn, amit meg kell vallanod Istennek? (BLD)

 

d.u. Hallgatni az Úr szavára – 5Móz 30:8-11

Nekünk embereknek alázatosan el kell ismernünk Istentől való függésünket. Igénk ezt mondja: „És te újra hallgatni fogsz az Úr szavára és teljesíted minden parancsolatát, amelyeket ma parancsolok neked. Bővölködővé tesz Istened, az Úr kezed minden munkájában” (8-9. v.). A bővőködést mindenki szeretné, de az Istentől való függést, már kevesen. Adjon az Isten sokat az anyagiakból, áldja meg a gyermekeinket, földünk termését is hozza elő, majd mi irányítunk mindent és mindenkit. Az ige hangsúlyozza a feltételt (10. v.). Az Istentől való függés, hallgatás az Ő szavára, igazi megtérés. Nagyon sok fiatal úgy valósíthatta meg álmait, hogy odafigyelt ezekre az igékre, kereste az Urat, hűséges volt hozzá, és az ige szerint élt. Ma áldás van az életükön, szép családot, és még anyagiakat is adott nekik Isten. Mások szórakoztak, csúfolkodtak, elherdálták a drága időt és ifjúságot. Most bánatos szívvel ülnek élet-romjaikon. Döntsd el, hogy hallgatni fogsz az Úrra, nem leszel tőle független! Ha volt kapcsolatod vele, de elfordultál, gyere vissza hozzá! Rendezd az életedet családdal, gyülekezettel! Kezdj új életet, újulj meg a kapcsolataidban! Hátralevő életedet szenteld teljesen Istennek! (BLD)