December 23 – Péntek

d.e. Jön, aki megszabadít! – Ézs 35:1-10

Mondjátok a remegő szívűeknek: Legyetek erősek, ne féljetek! Íme, jön Istenetek, és bosszút áll, jön Isten, és megfizet, megszabadít benneteket! (Ézs 35:4)

Az evangélium nélkül az egész világ egy nagy pusztaság. A bűn kietlenné teszi az életet. Csak Isten jelenlétéből erednek folyamok, Édenen kívül sivatag az élet.

A prófétai ígéret arról szól, hogy ezt a pusztaságot virágzó kertté változtatja Isten, és utat készít a hazatérésre, a Vele való közösségbe. A szomorúságot öröm váltja fel, a gyengeséget erő, a félelmet bátorság, a vakok látnak, a süketek hallanak, a sánták szökdelnek, a némák ujjongnak. „Víz fakad a pusztaságban, és patakok erednek a pusztában. Tóvá lesz a délibáb…” (6-7. v.)

Éppúgy, ahogy Izráel népének megújulást jelentett a fogságból való hazatérés, nemzeti és lelki feltámadást a halálból, úgy jelent feltámadást a bűnös embernek ma a megtérés és az Istenhez fordulás. A tékozló fiúról így szólt az apa: „Ez az én fiam meghalt és feltámadott!” (Lk 15:24; 32). Ti is „halottak voltatok vétkeitek és bűneitek miatt!” (Ef 2:1-2). Ebből a lelki pusztaságból ígér Isten új életet (Ef 5:14).

Tudsz örülni a megváltásnak? Kikért kell imádkoznod, hogy megszabaduljanak lelki pusztaságukból? (BI)

 

d.u. Hogy életét adja váltságul – Mt 20:28 (Karácsony nagyhete)

Sokan vágynak kicsit felkönyökölni, átnézni a mások feje fölött, vagy arra, hogy mások felnézzenek rájuk. Az ember szereti, ha szolgálják, szeret páváskodni, éreztetni, hogy hatalma van. A tanítványokban is volt ilyen vágy. Jézus azt válaszolta: „Aki közületek nagy akar lenni, legyen a ti szolgátok!”. Ez Jézus programbeszéde mai tanítványai számára is.

Szolgálatunkra vár a körülöttünk növekvő nyomor. Ezrek kiáltják: éhezem, szomjazom, jövevény vagyok, mezítelen vagyok, beteg vagyok, fogoly vagyok! Lehetünk tétlenek?! Csak a kicsinyek felé végzett szolgálatunk emelhet naggyá bennünket. A Legeslegnagyobb sem azért jött, hogy Neki szolgáljanak! Az egymásnak való szolgálat nem könnyű, de erre tanít minket Krisztus jövetele. „Szeress és szolgálj, amíg lehet, ki tudja, meddig tart életed!” (HH 424)

Kárhozatra méltó bűnösökért Jézus fizette ki a váltságdíjat: „Megfizette minden tartozásom, elfedezte minden bűnömet!” Jézus nem azért jött, hogy elveszítse az emberek lelkét (Lk 9:56), hanem, hogy megtartsa. „Született néktek ma a Megtartó!” (Károli) Megtartásunkért nagy árat fizetett. Legyen a te Megtartód is! (BI)