December 30 – Péntek

d.e. Benne reménykedünk a jövőre nézve – 2Kor 1:3-11

Aki ilyen halálos veszedelemből megszabadított minket, és meg is fog szabadítani. Benne reménykedünk, hogy ezután is megszabadít. (2Kor 1:10)

A reménység a jövővel kapcsolatos, de meghatározza a jelenünket is. Például, ha félünk a haláltól (ami egy jövőbeli dolog), lebénít bennünket, és nem tudjuk elvégezni a feladatainkat, nem tudunk örülni a mai napnak.

Pál apostol missziós útjain sok nyomorúságot, üldözést, sőt halálos veszedelmet is látott, de nem rendült meg. Jövőképe és reménysége ugyanaz: a hívők erősek, vigasztalást és üdvösséget kapnak, imádkoznak értük, és támogatják a szolgálatban. Hogyan lehetséges így látni a jelent és a jövőt? Elsősorban az Úrral való kapcsolat által. Semmiben sem akadályt láttak, hanem lehetőséget az igehirdetésre. Másodsorban szükséges az egymásért mondott ima, nagyon is konkrétan, a konkrét helyzetre vonatkozóan. A harmadik segítség pedig a szolgálat lehetősége. Aki odaadta magát mások megsegítésére, az segítséget kap. Nem merül ki soha az a forrás, amely használva van, az Úr patakjai mindig áradnak és frissek. Ezek legyünk mi is!

Egy-egy eseményben akadályt vagy lehetőséget látsz? Készíts imalistát, 3-5 névvel, és imádkozz értük mindennap. Hol a szolgálati területed ma? (SzS)

d.u. Az evangélium nem változik – Jel 14:6-7

Vannak dolgok, amikben nekünk kell változnunk ahhoz, hogy a változatlan evangéliumot hirdethessük. A zsidóknak és vallásos embereknek beszélhetünk a Bibliából, mert valamelyest ismerik, de végül csak Jézusról és az evangéliumról kell hallaniuk. Ateistáknak vagy más világvallásokhoz tartózó embereknek a bevezető lehet egy költői idézet, vagy egy mindennapi esemény, talán egy katasztrófa, de legfontosabb, hogy Jézusról és az evangéliumról beszéljünk! Az életünk is kell változzon azért, hogy hűen tükrözhesse Jézus életét és tanítását. A hívők közötti egység is nagyobb kell legyen; több buzgósággal és odaadással kell szolgáljunk, kell hirdessük az evangéliumot.

Az evangélium Isten ereje, és nem változik, a legfontosabb témája Jézus Krisztus személye és értünk végzett áldozata, és ez sem változik. Nem változik az evangélium támasztotta feltétel sem: megtérés és hit, újjászületés és megigazulás. Ezeket a feltételeket nem kell elhallgatni. Majd az evangélium áldásairól vagy következményeiről sem kell elfelejtkezni: bűnbocsánat és üdvbizonyosság, rendezett élet a családban, gyülekezetben és társadalomban. (SzS)