Február 13 - Szombat

d.e. Az isteni szeretet a házasságban sem fogy el! – 1Kor 13:1-13

A szeretet soha el nem múlik. (1Kor 13:8a)

Heti sorozatunk segített megérteni, hogy az emberi szeretet kiegészítésre szorul. Az isteni többlet nélkül nagyon hamar elpárolog. Az emberek képesek szeretni, amikor úgy érzik. Képesek viszontszeretni, amikor szeretetet kapnak. Mi történik viszont a többi esetben? A szalmaláng ellobban, az érzés kihűl, és bekapcsolnak az óemberi indulatok. A nemes érzés képes rövid idő alatt az ellenkezőjébe átcsapni. Az igazi szeretetről viszont azt írja a Biblia, hogy állandó. Mivel Isten lényéből fakad (ő a Szeretet), nem váltakozik. Nem szeszélyes érzések vezetik, és nem apad el éppen, amikor leginkább szükség lenne rá. Az isteni szeretet nem megy ki a divatból. Nem fölrajzi helytől, vagy kultúrától függ. Mindenütt alkalmazható, bárhol legyünk. Mindenkivel szemben érvényesíthető. A házasélet minden egyes helyzetére adaptálható. Minden szóba és gondolatba beépíthető. Ez a szeretet felülír minden törvényt, ellene pedig nincs törvény. Fogytán van néha a szereteted? Kapcsolódj ahhoz, aki a Szeretet, akkor tartani fog egy örökkévalóságon át.
Milyen szeretetleckét ad Jézus példája? Hogyan alkalmazod ezt a házasságodra? (SJ)

 

d.u. Bálványtalanítsd otthonod! – Bír 6:25-32

Bálványok márpedig nincsenek. Vagy vannak? Talán nincs szószerinti bálvány, de az ember azzá teszi azt is, ami nem az. Ami a legfontosabb az embernek, az máris Isten helyébe került. Amitől, vagy akitől várja a segítséget és biztonságot, abból bálványt farag. Aminek, vagy akinek áldozza idejét, erejét, pénzét, az a bálványa, még akkor is, ha ez a személy talán ő maga. Mitől kell tehát megtisztulni, és hogyan? Mielőtt a tisztogatáshoz fognánk, figyeljük meg a sorrendet Gedeon történetében.

A történet nem az oltárrombolással kezdődött. Gedeon először az Úrral találkozott. Addig talán fel sem tűnt neki a Baál-oltár. Talán gyermekkora óta ott volt. Amikor azonban találkozott Istennel, neki áldozott. A kétféle áldozat nem fér össze. Még úgy sem, hogy „én többet azon nem áldozok”, hanem a nyomát is el kellett tüntetni. Isten kérte erre, ő pedig megvárta a megfelelő pillanatot, és megtette, pedig az életével játszott. Ha nem teszi meg, az örök életével játszik. Nem sok oltárt kellett leromboljon, hanem csak egyet. Nem a más házában, hanem a sajátjában. Mi az az egy dolog, amire most kér Isten, hogy szabadulj meg tőle? (SJ)