Június 29 – Szerda

d.e. Jójádá, az Isten ügyét szorgalmazó – 2Krón 24:1-16

Dávid városában a királyok mellé temették, mivel jót cselekedett Izráelben Isten és az ő háza ügyéért. (2Krón 24:16)

Ataljá Ahábnak, Izráel királyának a leánya, és Jórámnak, Júda királyának a felesége volt, aki fia, Ahazjá halála után megölette a királyi ház minden ivadékát, és gonosz módon magához ragadta a hatalmat. A Gonosz az ő földi megtestesítőjén keresztül (ebben az esetben Ataljá), Jézus Krisztus családfáját akarta megsemmisíteni, a Dávidnak tett ígéretet ellehetetleníteni, az Úr Jézus Krisztus földre jöttét megakadályozni. De Isten gondoskodása csodálatos az Ő tervének megóvásában. Jójádá, a pap, és felesége, Jósabat elrejtik a még alig egyéves trónörököst. Jójádá célja, hogy Júdának Isten szerinti királya legyen. Ezért kockáztat, és vállalja Joás rejtegetését és nevelését. Hat év múlva királlyá koronázzák, és Jójádá pap továbbra is ott van a király mellett, támogatva őt az Isten ügyében. Jójádá megöregszik és meghal. A királyok mellé temették, mivel jót cselekedett Isten, és az Ő háza ügyéért.

Mennyire fontos neked Isten ügye? Mit vállalsz Isten népéért?

Ha az Ő ügyét becsületesen, hűségesen felvállaljuk, földi pályafutásunk végén mi is a Király mellett fogunk helyet kapni. (Dimény Miklós)

 

d.u. Krisztusi békesség – Jn 14:27-30

Az emberiség történelme arról tanúskodik, hogy nincs békesség a földön. Nem is lehet egy Istentől elszakadt és menekülő ember számára. Miközben írom e sorokat, a híradások a menekült áradatról és háborúkról tudósítanak itt Európában is. Nem csak Dávid, de mindnyájan elmondhatjuk: „bűnben melengetett az anyánk”. Ezért születésünktől kezdve hadban állunk a Teremtővel, az igaz és igazságos Istennel. Természetesen embertársainkkal is, vagy éppen testvéreinkkel. Jézus tanítványai és követői ezt már tudták. Azonban nekik is nehéz volt felfogni, hogy egy békétlen világban miként lehet kiegyensúlyozott szívvel élni? A nagy kérdés: Hogyan lehetne békét kovácsolni? Minden időben voltak olyanok, akik kitalálták a béke „eszméjét”, „filozófiáját”. A viszálykodás, háború azonban minden korszakban és minden szinten dúlt. Így gazdasági, hatalmi, politikai és vallási szinten folyamatosan jelen van a világban. Az igazi béke nem az elmében születik, hanem a szív beteljesedésével indul el, amit csak Istentől, az Úr Jézustól kaphatunk meg. Feltétele bűneid rendezése és maradéktalanul isteni kezére bízni életedet. Ő ránk hagyta, ideadta. Elfogadtad? (Bódis László)