Május 21 – Szombat

d.e. Imádkozz Lélek által! – Ef 6:10-20

Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által, és legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve valamennyi szentért! (Ef 6:18)

Akinek nincsenek mindennapos lelki harcai, az még nem állt ki az ellenség táborából. Az Úr Jézus azt mondta tanítványainak, hogy gyűlöl titeket a világ, mert engem is gyűlölt. Ezért a harc a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen folyik. Lelki harcot csak lelki eszközökkel lehet megvívni.

Miután Pál körülírja azt a fegyverzetet, amit Isten ad a rendelkezésünkre, amely tökéletes biztonságot nyújt az ő gyermekeinek, rátér magára a hadviselésre. A Lélek két eszközt bocsát a rendelkezésünkre: a kardot és az összekulcsolt kezeinket. Használatuk csak együtt hatékony: ige és imádság. A Róma 8 szerint a Lélek segít az erőtlenségünkön, mert túlzottan hozzászoktunk ahhoz, hogy imádságainkra ne történjen semmi. Pedig nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének. (Jak 5:16) Ez a mondat úgy is igaz, hogy nagy ereje van a buzgón könyörgő igaz embernek. Az ilyen imádságtól rettegnek a gonoszság lelkei; mert nagyobb az, aki bennünk van, mint az, aki a világban van. Mennyire gerjeszt pánikot a sötétség birodalmában a te imádságod? Van-e benne Lélek? (Kovács Barna)

 

d.u. A Szentlélek közbenjáró szolgálata – Róm 8:26-27

A műholdas navigációs rendszerek alkalmazása nagy segítséget jelent a hajók s repülőgépek irányításában. Különben a tengeri áramlatok és szelek nagyon eltérítenék az eredeti útvonaltól. A GPS rendszer viszont tökéletesen korrigálja a pályát.

A megváltottakat is nagyon sok tényező akarja eltéríteni az isteni útvonal tervtől. Szükségük van valakinek a korrekciós közbenjárására. „Elfáradnak és ellankadnak az ifjak, még a legkiválóbbak is megbotlanak” - mondja Ézsaiás próféta. (40:30) Amikor úgy érzed, hogy imádságaid elhaló morzejelekként alig jutnak el a mennyezetig, akkor a Lélek „veszi át a szót”, és szavakban ki nem fejezhető módon fohászkodik az Atya előtt. Ekkor az Atya, aki a szíveket vizsgálja, már érti a Szentlélek szándékát, hisz köztük tökéletes az egység.

Kedves testvérem, érted már, mi megy végbe a színfalak mögött? Mikor úgy érzed, hogy mindennek vége, és kikerültél az Isten látószögéből, - erőtlenséged bénítóan hat a lelkedre, - ne add fel! Csak a szívedre vigyázz! Mert aki a szíveket vizsgálja, már eldöntötte, hogyan fog segíteni. Köszönd meg a Szentlélek közbenjáró szolgálatát. (Kovács Barna)