Szeptember 25 – Vasárnap

d.e. A földet áttekintő szemek – 2Krón 16

„Mert az Úr szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi.” (2Krón 16:9)

A legrégibb koroktól napjainkig az országok és nemzetek vezetése bizonyult a legnehezebb feladatnak. Egy társadalomnak szüksége volt és van vezéregyéniségekre. Istennek gondja volt arra, hogy az Ő népe ne tévelyegjen vezetés, vezetők nélkül. Rendelt népe élére királyokat, bírákat, akiket kellő időben látott el tanácsokkal és tanításokkal a próféták révén. Ilyen volt Ászá is, aki az ige szerint jó király volt, buzgalommal, és odaadással igyekezett szolgálni Istent.

41 évig (Kr.e. 912-872) volt Júda királya, és uralkodása alatt jelentős fejlődést eredményező reformokat vezetett be. Elrendelte, hogy a nép az ősök Istenét keresse és imádja. Komoly újjáépítési, és hadi munkálatokat kezdett el Júda több városában.

Jól megszervezett hadsereget tartott fenn az ország védelmezésére, de mindenek felett az Istenben bízott. Ennek jutalmául adja kezébe az Isten gazdag zsákmánnyal együtt a milliós haderővel ellene felvonuló etióp sereget Márésa alatt, a Cefatá völgyben. A nép vele van, szorosan köréje gyűl, mert érzik Isten jelenlétét.

Így fogadja Azarjáhú próféta is a hadból hazatérő királyt: „Ti azonban legyetek erősek, ne lankadjatok el, mert tetteiteknek meglesz a jutalma!” (2Krón 15:7). Isten szeme őrködik és figyel. Ászá hittel tette, amit tett, mégis hibát követ el: nem kéri ki az Úr tanácsát, hanem Arám királyával lép szövetségre. Azonban Hanáni próféta nem késik az Úr üzenetével (2Krón 16:9). A hitet táplálni kell, ki kell kérni Isten tanácsát minden élethelyzetben.

Nem lehet csak úgy, itt-ott bibliázgatni, gondolva, hogy a többit megoldjuk. A hitet védeni kell. Jönnek a problémák, a vezérlési hibák, és félelmet keltenek bennünk. Jézus figyelmezteti tanítványait, hogy támadások érik, üldözésben lesz részük, az életükre törnek majd hitük miatt. De amíg Istenre figyelünk, sikeres lesz igyekezetünk, mert Isten megvédi, ápolja azt, amit belénk fektetett hit által. Hitünk próbája az életünk, így szilárdul meg, hogy bármilyen helyzetben számíthassunk rá. (Mucsi János)

 

Imaáhítat: Könyörögjünk új lelki munkásokért! – Jer 1:4-8
Bibliaóra: Az Istennek tetsző magatartás – Lk 14:1, 7-24  
Aranymondás: Lk 14:11

 

d.u. Oda Izráel dicsősége?!  –  1Sám 4:1-22

Isten hatalma, vagy mágikus varázserő? Kicsit meredek megfogalmazás, de amit Izráel hadseregének vezetői tettek, kísértetiesen hasonlít valamiféle misztikus erő előhívására. Majd valóban bekövetkezett a nemzeti tragédia. A filiszteusok fényes győzelmet aratnak. Gyásznapok jönnek Izráel fiaira. Izráel táborában nagy a zűrzavar a súlyos veresség után.

Kérdések özönlenek mindenfelől: „Miért veretett meg ma bennünket az ÚR a filiszteusokkal? Hozzuk ide Silóból az ÚR szövetségládáját, jöjjön közénk, és szabadítson meg bennünket ellenségeink kezéből!” Figyeljük meg, mi történik: a vezetők nem tudják, mit kell tenni, kétségbeesetten folyamodnak az utolsó reményükhöz, a frigyládához. Ha itt lesz a harctéren a nemzet szent ereklyéje, Isten is idejön, és kétség nélkül győzni fogunk. Úgy gondolták, hogy a frigyláda hozza magával Istent, benne van a varázserő. Hasonló képsor pereg szemeim előtt. Megfeledkeztem Istenről, illetve félretettem Őt, jöttek a próbák, a mindennapi harcok, pénzhiány, anyagi károk, családi problémák, gondoltam, megoldom magam.

Odáig fajult a helyzet, hogy szinte megváltozott az istenképem. Már nem egy legyőzhetetlen, tiszta, szent erő képe, hanem egy nagyon is legyőzhető Isten képe sugárzik életemből. Így miattam az emberek, akik a közvetlen környezetemben élnek, már nem látják tisztán, nem tisztelik Istent mint örökkévaló, magasságos, egyedülálló, szerető, irgalmas, megbocsájtó Atyát. Egy vallás keretei közé szorítják a képét. Mit teszek én? Próbálkozom a megoldásokkal, elkezdek buzgóságot mutatni a gyülekezetben. Elkezdem úgy használni a gyülekezeti szolgálat lehetőségeit, mint Izráel népe a frigyládát. És mit tesz Isten? Megalázza Izráelt a föld poráig, nem fogadja el a frigyláda jelenlétét, és meghal harmincezer gyalogos, ráadásul a frigyláda is a filiszteusok hadizsákmánya lesz. Isten nem fogadja el tőlem sem az eszközöket, melyekkel kiváltottam az Ő hatalmát. Istent nem lehet lelki álruhával megtéveszteni.

Ő megaláz és magamra hagy addig, amíg megértem, hogy nagyot hibáztam. Isten nem ékesen megfogalmazott bizonyságtételeket, nyilvános ígéreteket kíván, hanem megalázkodást, engedelmességet, szelídséget, szolgálatkészséget, őszinte bűnvallást, megtérést és dicsőítést vár. Mert az Ő szeretete minden időben hosszútűrő volt, marad, és lesz. (Mucsi János)