Április 17 – Hétfő (Húsvét)

d.e. Átmenni a halálból az életbe – Jn 5:19-30; Kulcsige: Jn 5:24

Bizony, bizony, mondom nektek: aki hallja az én igémet, és hisz abban, aki elküldött engem, annak örök élete van, sőt ítéletre sem megy, hanem átment a halálból az életbe. (Jn 5:24)

Valahányszor duplázva mondja az Úr Jézus azt a szót, hogy: Bizony,  akkor mindig az örök életre utal.

Érdemes észrevenni azt is, hogy a Fiú mennyire magabiztosan jelenti ki, hogy Ő nem cselekszik semmi mást, csak amit az Atya bízott rá. Vagyis lemásolja az Atyát. Következtetésképpen nekünk is le kell másolnunk a Fiút, hogy az Ő evangéliumához méltóan viselkedjünk. Ha a Fiú teljes függőségről tesz vallomást az Atyával kapcsolatosan, akkor mi az ember, hogy függetlenül éljen a Fiútól?!

Az örök élet titkát is felfedi az ember előtt, ami nem más, mint a hit abban, aki elküldte az Úr Jézust, és az ige hittel való befogadása. „Vigyázzatok tehát, hogyan hallgatjátok az igét!” (Lk 8:18) 

Hiszed-e hogy a halál után következik a feltámadás? Ha nincs feltámadás, mit ér a mi hitünk? A szadduceusoknak lenne igazuk? Megéri, hogy a földi életet Isten országa keresésével töltsük el, ha nincs feltámadás és örök élet?  Ha hiszem, hogy át lehet menni a halálból az életre, de nincs a halál után semmi, nem veszítettem semmit. De ha van átmenet a halálból az életre, és nem hiszem, akkor elvesztettem mindent. (DZ)

 

Imaáhítat: Könyörögjünk a feltámadásba vetett rendíthetetlen hitért  – Jób 19:25-27

 

d.u. A Feltámadott utolsó szavai – Lk 24:36-49

Isten hisz a szó erejében. A Biblia első lapján teremtett, az utolsó lapján pedig hív. Az emberi szónak is van ereje, építeni is, rombolni is. A feltámadott Úr szavai különös erővel hatottak a tanítványokra:

Békét adott a lelkükbe. Ahogyan a nyáj megnyugszik a pásztor ismerős hangjára, úgy árassza el az isteni békesség a hívő embert. Szava nemcsak a vihart tudja lecsendesíteni, de szívünket is. 

Megnyitotta értelmüket. A mózesi törvények, a prófétai írások és a zsoltárok mind Róla szólnak. Mennyire szüksége van értelmünknek is Jézus szavaira. Nemcsak a májunknak van szüksége méregtelenítésre, de az értelmünknek is, mert a világ fejedelme naponként mérgezi minden csatornán keresztül. 

Megtérést és bűnbocsánatot hirdet. Ezzel kezdte földi szolgálatát, és a mennybemenetel előtt ugyanezzel fejezte be. Nincs ennél fontosabb üzenete ma sem. Bár sokaknak viszket a füle ennek hallatán, mégis időszerű. Ahol hagyják Őt megszólalni, ma is megtérésre és bűnbánatra hív. Vajon te milyen üzenetet hagysz magad után? (KB)