Április 29 – Szombat

d.e. Elhívatáshoz méltó élet – Ef 4:1-6; Kulcsige: Ef 4:1

Kérlek tehát titeket én, aki fogoly vagyok az Úrért: éljetek ahhoz az elhívatáshoz méltón, amellyel elhívattatok. (Ef 4:1)

„Mert nem tisztátalanságra hívott el minket az Isten, hanem megszentelődésre.” (1Thessz 4:7) „Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viselkedjetek!” (Fil 1:27) Azt lehet észrevenni ezekből az igékből, hogy a hívők  abban az időben is híjával találtattak az Úr Jézus erkölcsi tanítását tekintve.

A világ jogosan várja Isten fiainak a megjelenését, mert akik vállalták a kereszt útját, azoknak keresztyén normák szerint kellene élniük a mindennapok forgatagában. Kegyesen el lehet mondani az aranymondásokat és memorizálni a kulcsigéket,  de mi tükröződik azokból, ha kimegyünk a társadalomba? A ti bizonyságtevésetek legyen  meggyőző, és ne bizonytalan! – így is fogalmazhatott volna Pál. Aktuális ez a kérelem, hiszen a mai keresztények zöme a szürke zónába tömörül. Az efézusi gyülekezet, bár élenjáró gyülekezet volt, sok jó tulajdonsággal bírt, de amint elhagyta az első szeretetet, Isten megtérésre szólította, s ha nem történik ez meg, akkor teljes megsemmisülést ígért nekik. Megtörtént! Fájdalmas valóság, mivel csak egyetlenegy hiányossága volt ennek a csodálatos gyülekezetnek. Félek, hogy többünknek is van legalább egy hiányosságunk! Mi a megoldás? (DZ)

 

d.u. Segélykérő ima a szenvedésben – Zsolt 6:2-11

Egy kereskedelmi hajó kapitányát megkörnyékezte egy csempészbanda, hogy kábítószert fuvarozzon nekik. A becsületes kapitány ezt visszautasította. Másnap a bandavezér visszajött és a megvesztegetés összegét megduplázta. A kapitány szemrebbenés nélkül ezt az ajánlatot is visszautasította. Harmadik nap is visszajött és az összeget megtriplázta. Ekkor a kapitány feljelentette a megvesztegetés kísérletét a rendőrségen, és a bandavezért letartóztatták. A tárgyaláson a bandavezér megkérdezte a kapitányt: „Ha már olyan becsületes vagy, miért nem jelentettél fel már az első nap a rendőrségnek?” A kapitány röviden csak annyit mondott: „Harmadik ajánlatod már olyan nagy volt, attól féltem, hogy elfogadom. Ezért kértem a rendőrök segítségét.”

Hasonlóan hangzik Dávid segélykérése is: Fordulj hozzám, Uram, mentsd meg életemet! (6. v.) Néha a kísértés kibírhatatlan hullámverésbe kezd. Elérkezett a pillanat – nyomd meg a „pánikgombot”. Az Úr azonnal a segítségedre siet és győzelmet ad. (KB)