Február 23 – Csütörtök

d.e. A lelki és testi épség fontossági sorrendje – Mk 9:42-48; Kulcsige: Mk 9:43

Ha megbotránkoztat téged a kezed, vágd le azt, mert jobb, ha csonkán mégy be az életre, mint ha két kezeddel együtt jutsz a gyehennára, az olthatatlan tűzre. (Mk 9:43)

A botránkozás vagy megbotránkozik a görög szkandalidzomai szó fordítása, melynek jelentése: csapdába esik.

Konkrétan olyan típusú csapdára utal, amely meghajlított ághoz rögzített, elrejtett hurokból vagy hálóból áll, s az ág felcsapódása által ejti foglyul áldozatát. A bűn először ártalmatlannak tűnik, de ha valakit csapdába ejt, és nem szabadul ki onnan, örök halálát okozza. Bűnre csábítani valakit tudatosan, vagy akár tudatlanul is, ítéletet von maga után. Vajon milyen példát mutatunk mások felé? Imádkozzunk, hogy a gyülekezeteinkben felnövő gyermekek és ifjak ne essenek a botránkozás hálójába! 

A második szörnyű eset, hogy az ember képes saját magát is botránkozásban tartani: ítélkezés, megbocsátás hiánya, elzárkózás, szeretetlenség által. Ha vannak olyan dolgok a környezetedben, amelyek bűnre csábítanak téged, szabadulj meg tőlük, és inkább szánd oda magad Isten szolgálatára (Róm 12:1)!

Életviteled szentségre nevel, vagy bűnre bátorít másokat? 

Milyen bűnök által csábít a Sátán, és milyen testrészedet használja a bűnök elkövetésére? (NF) 

 

d.u. Örömteli hazatérés – 2Krón 36:22-23

Isten a zsidókat bűneikért vitte fogságba, de most kegyelméből helyreállítja őket. Erről az örömről van itt szó. Sok ember tért el Isten igéjétől eddig, de ő az ilyenek helyreállításán dolgozik most is. Hogyan?

Megváltozott polgári törvények által. Círus, perzsa király, új rendeletet ad ki, mert Isten erre indította. Sokan elhagyták Istent a kommunista törvények miatt is. Ez már megváltozott, (reméljük!), de az emberek nem változtak meg, úgy igazán. Örömteli megtérés kellene Istenhez, mert ő tette lehetővé a szabadulást. Serkentsen ma bűnbánatra, megalázkodásra!

Helyes vélekedés által. Círus jól látta, hogy a templom az Isten tulajdona. Segített Isten templomát felépíteni, mégsem ment el imádni őt benne. Sokan tudnak igazságokat mondani, de nem cselekszenek az igazságnak megfelelően, megmaradnak az igazságoknál, amelyeket ésszerűen el kell fogadni, de nem térnek meg Istenhez igazán.

A gyülekezet ébredése által. „Mindnyájuk lelkét arra indította az Isten, hogy menjenek és építsék fel az Úr házát” (Ezsd 1:5). Amikor ébredés van a gyülekezetben, akkor az emberek tömegesen megtérnek Istenhez. Ilyen ébredésért imádkozzunk ma! (SzS)